Ana Sayfa / Ne Nedir? / “Yer Elması”nın Faydaları

“Yer Elması”nın Faydaları

Demir, C vitamini, fosfor ve potasyumdan zengin bir yiyecek, vücut direncini arttırıcı bir etkisi var. Anne sütünü arttırıyor. Bebeğiniz kabızlık yaşadığı dönemlerde ona yer elması verebilirsiniz. Rahatlamasına yardımcı olacaktır.

150 gram yer elmasında;

  • A vitamini 30.0 IU
  • C vitamini 6.0 mg
  • Folat 19.5 mcg
  • Kalsiyum 21.0 mg
  • Demir 5.1 mg
  • Magnezyum 25.5 mg
  • Fosfor 117 mg
  • Potasyum 643 mg
  • Sodyum 6.0 mg
  • Protein 3 g

Patates gibi toprak altında yetişen, kış sebzesi olan yer elmasının tadı ve dokusu turpa benzer, keskin bir tadı yoktur. İster çiğ olarak yenir, ya da zeytinyağlılarda, et yemeklerinde ve salatalarda tüketilir. Yer elması çok önemli bir sebzedir, faydaları saymakla bitmez. Yer elmasının içinde önemli miktarda inülin denen bir madde vardır. İnülin ile insülini sakın karıştırmayın. İnülin, kolon kanserini önleyicidir, bağırsaklar için çok faydalı etkileri vardır.
İnülin soğan, sarımsak, pırasa, hindiba ve enginar gibi birçok sebzede de bulunmaktadır. Bunlara ek olarak inülin, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, kanser ve kemik erimesi hastalığı riskini önemli ölçüde azaltır. İnülinin yanı sıra, suda çözünen ve çözünmeyen oldukça fazla miktardaki lif içeriği sayesinde yer elması sindirim sistemimizin çalışmasını hızlandırır ve tok kalma süresini uzatır. Bu yüzden diyet yapanlar tarafından rahatlıkla kullanılır, ayrıca kabızlığı ve basur şikâyetlerini azaltır.
Yer elması, kan şekerinin de dengelenmesine yardımcı olur. Bu yüzden şeker hastalarının sıklıkla tüketmesinde yarar vardır. Yer elması içerdiği besin değerleri ile kansızlığa iyi gelen besinlerin başında gelmektedir. 100 gram yer elmasında 3-4 mg demir vardır ve demir açısından en zengin gıdaların başında gelir. Yine 100 gram yer elmasında 450 mg potasyum vardır Potasyum başta kalp olmak üzere vücut fonksiyonları için önemli bir mineraldir ve mutlaka alınması gerekir. Örneğin kalp yetersizliği için idrar söktürücü ilaç kullanılıyor ise, idrar söktürücü ilacın tipine bağlı olarak idrarla potasyum kaybı olabilir. Potasyum kaybında kaslarda güçsüzlük, sinirlilik, yorgunluk ve kalp atışlarında düzensizlik görülür. Yer elması bu kadar zengin potasyum oranıyla başlı başına bir şifa kaynağıdır.
Yer elması özellikle yaşlılara tavsiye edilir çünkü içeriğindeki zengin fosfor mineralleri sayesinde kemiklerimizin güçlü yapısını korurlar.
Yer elmasında ayrıca oldukça yüksek miktarda C ve B vitaminleri vardır. Özellikleniacin bunların başında gelmektedir. Saçlarınız, cildiniz ve gözlerinizin sağlıklı olmasında bu vitaminler önemli rol oynarlar. Bu vitaminler anne sütünü arttırmaya yardımcı olurlar.
Tüm yukarıda saydığımız faydalarına ilaveten, yer elması böbreklerimizin düzenli çalışmasına yardımcı olur, idrar söktürücü etkileri de çok önemlidir. Bunun yanı sıra göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Romatizma ve mafsal ağrılarını hafifletir. Ayrıca vücudun direncini artırır.
Özetle sadece inülin ve kanser önleyici etkileri ile bile yer elması özellikle şu kış günlerinde her hafta mutlaka bir kez sofralarımızdan eksik etmememiz gereken çok önemli bir sebzedir.

Aklınızda bulunsun
Yer elması ekim ayında en taze şekilde bulunabiliyor. Pişirmenin en iyi yöntemi ise buharda haşlamak. Bu sayede içindeki vitaminler ölmez.

Uyarı
Yer elmasının içinde inulin adlı bir madde var. Bağırsaklar için faydalı. Ancak bu aynı zamanda sindirimi de zorlaştırıyor. Yani yerelması gaz sorunu yaratabilir. Bebeğinizde karın ağrısına neden olabilir. Eğer sindirim zorluğu çekeceğini düşünüyorsanız bebeğinizin 10 aylık olmasını bekleyin ve yerelmasını o zaman verin. Verdikten sonra da bir sindirim zorluğu çekip çekmediğini kontrol edin.

Yer elmasının içinde çok az miktarda nitrat var. O nedenle yer elmasını pişirdiğiniz suyu yemeklere eklemeyin. Diüretik (idrar söktürücü) bir yiyecek. İshal varsa su kaybını artırmamak için vermeden önce doktorunuza sorun. Yer elmasını verirken üç gün bekleme kuralını uygulamayı unutmayın.

Kaydet

Kaydet

Hakkında bahareli

Kontrol Et

Vegan Köfte (Pirinç Köftesi)

Vegan Köfte (Pirinç Köftesi)

Vegan beslenme şu sıralar oldukça gündemde olan ve Vejeteryan beslenmeye göre daha katı kuralları olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super