Ana Sayfa / Alerji / Geniz Eti Ameliyatı ve Kulak Tüpü Takılması

Geniz Eti Ameliyatı ve Kulak Tüpü Takılması

Çocuk büyütmenin her anı farklı bir aksiyon…
Şimdi yeni uğraşımız geniz eti ve kulak tüpü sorunu…
Doğduğundan beri Asya’nın kulak kanalları dardı ve kulak kirini atamıyordu. Bu yüzden kulağındaki anne sıvısını bile çok geç attı. Hatta 3 yaşında ilk kulak temizliği yapıldı KBB uzmanı tarafından. Her grip yada soğuk algınlığında özelliklede kesilmeyen öksürüklerinin olduğu dönemlerde orta kulakta sıvı birikmesinden kaynaklı sıvıyı burundan aldığımız özel bir damlayla kurutmayı denedik. Bir kez orta kulak iltihabı oldu ve antibiyotik gerekti ama kısa sürede kurtulduk…
Bu süreçte alerji uzmanı takip ediyordu Asya’yı kulağını her muayenede kulak kiri olduğunu söylüyordu son olarak hemen alerjiden kurtulduğumuzu öğrendiğimiz günlerin ardından kulak ağrıları yeniden başladı. Bu arada kontrol için Alerji uzmanımıza gittik. Kulakta sıvı birikmeye başladığını farketti ve Sudafed şurupla önlem aldık. Bir süre kulak ağrısı geçti ama 2 hafta içerisinde tekrar etti bu sefer daha şiddetli ve ayrıca doğduğundan beri devam eden horlamaları arttı. Kaliteli uyku uyuyamadı ve hırıltı…
KBB uzmanı gördüğünde Sudafed şurubun kulak sıvısını azaltmaya yetmediğini ve kulağındaki kir nedeniyle kulak zarının tamamen kapandığını öğrendik. Ağrıya sebep ise sıvının artık kulak zarını kızartmış olması. Bizim alerji nedeniyle büyüdüğünü düşündüğümüz ve alerjiyi telöre ettikten sonra küçüklen geniz eti yenden büyümeye başlamış. Yani aslında zaten büyük olan geniz eti alerjiyle daha çok büyüyormuş… Şimdi ise geniz eti tamamen kulak ve nefes yolunu tıkadığı için kulak sıvısını genizden akıtamıyor. Bu nedenle “geniz eti ameliyatı” kaçınılmaz.
Ameliyat için gün beklerken bugün kontrole gittik ve bu süre içinde gliserinle yumuşattığımız sağ kulağındaki kirler temizlendi. Temizlik sonrası orada da sıvı birikimi ve kulak zarında kızarılık olduğunu gördük. Ameliyat gününe kadar sıvının azalmasını beklerken azalmaması ve duyma kaybına neden olan bu durum yüzünden var olan ilaçlar bittikten sonra ameliyat günü almaya karar verdik. Bu sürede yine düzelme olmazsa kulaklara tüp takarak önlem alacağız. Takılan tüp geniz etinin de alınmasıyla sıvının genizden akmasına yardımcı olacak ve bu süre zarfında duymasını sağlıklı hale getirecek. Ayrıca yaklaşık 1,5-2 yıl içerisinde kendi kendine yok olan tüp sayesinde orta kulak iltihabı nedeniyle kalıcı duyma sorunu yaşamasına engel olmuş olacağız. Tabi tüpün kulakta kaldığı süre zarfında çok dikkatli olmak gerekiyor. Kulağa su kaçmaması çok önemli…
KULAĞA TÜP TAKILMASI
Bu ameliyatta kulak zarına iki ucu açık, makara şeklinde bir tüp takılır. Bu tüpün bir tarafı dış kulağa, diğer tarafı orta kulağa açılır. Böylece kulak zarının iki tarafındaki basıncın eşitlenmesi amacı güdülür. Bu tüpün fonksiyonunu normalde östaki borusu üstlenir. Ancak östaki borusu işini yapamazsa ve bu durum ilaçlarla ve yardımcı manevralarla düzeltilemezse kulak zarına tüp takılması gerekebilir. Kulağa takılan tüpe basınç eşitleyici tüp veya ventilasyon tüpü adı verilir.
Tüp Hangi Durumlarda Takılır?
Tüp orta kulakta sıvı birikmesine ve kulak zarının çökmesine neden olan basınç problemlerinde uygulanır. Böyle bir durum genellikle geniz eti veya alerjik nedenlere bağlıdır. Ancak bakterilere bağlı orta kulak iltihabının sık tekrar etmesi, orta kulakta kanama olması ve başka nedenlere bağlı kulak zarı çökmelerinde de kullanılır. Genellikle çocuklarda gerekli olur ancak büyüklere tüp takılması da sık görülen bir durumdur.
Tüp Nasıl Takılır?
Tüp takmak için hem lokal anestezi hemde genel anestezi kullanılabilir. Ancak çocuklarda sıklıkla genel anestezi kullanılır. Mikroskop ile çalışarak dış kulak yolundan girilir ve kulak zarı çizilir. Bu işleme parasentez adı verilir. Kulak zarındaki çizilen yerden orta kulaktaki sıvı dışarı çekilir. Özel aletlerle tüp zardaki çizilen yere, bir ucu dış kulakta diğer ucu orta kulakta olacak şekilde yerleştirilir. Hastanın kulağında görülebilen herhangi bir değişiklik olmaz.
Tüp Sürekli mi Yerinde Kalır?  
Hayır kulak zarı tüpü bir süre sonra dışarı atar. Bu süre 1 yıla kadar uzayabilir. Nadiren tüp dışarı atılamaz ve doktorun dışarı çekmesi gerekebilir. Takılan tüpün şekli de, tüpün zarda kalma süresini etkiler. Tüp adı verilen tüpler daha uzun süre yerinde kalırlar.
Tüp Takılması Kesin Çözüm müdür?
Tüp takılması genellikle orta kulaktaki problemi düzeltir ancak, tüp çıktıktan sonra orta kulakta basınç problemi yapan sebep devam ediyorsa aynı hastalık tekrar edebilir. Bu nedenle geniz eti, alerji veya diğer sebepler de uygun şekilde tedavi edilmelidir. Bazen bir kaç kez tüp takılması gereken ve buna rağmen kesin çözüm alınamayan hastalar bulunmaktadır.
Tüp Takılmasının Ne Gibi Sakıncaları Vardır?
Kulağa tüp takılması genellikle problemsiz bir ameliyattır. Ancak bazen bazı sorunlar yaşanabilir. Anestezi riskinin yanı sıra, ameliyat sırasında kulak zarının yırtılması, tüpün orta kulağa kaçması gibi komplikasyonlar olabilir. Ameliyattan sonra da kulak akıntısı, kulak zarında kireçlenme ve tüpün takıldığı yerde kalıcı bir delik oluşabilir. Kulak akıntısı iltihabın göstergesidir ve genellikle antibiyotiklerle kolayca iyileşir.
Ameliyattan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tüp takılması ameliyattan sonra hastayı sıkıntıya sokan bir ameliyat değildir. Hastanın dikkat edeceği en önemli konu kulağa su kaçmasının önlenmesidir. Bu durum iltihaplara yol açacağından zararlı olabilir. Bunun dışında hasta normal yaşamına devam edebilir. Kulağına tüp takılan hasta belli aralıklarla doktoruna muayeneye gitmelidir. Bunun için genellikle hasta ayda 1 kez görülür.

BADEMCİK VE GENİZ ETİ AMELİYATI

Bademcik (tonsil) ve geniz eti (adenoid) ameliyatları KBB’de en çok yapılan ameliyatlardandır. Bademcik ve geniz eti ile ilgili bilgilere eğitim salonunda da ulaşabilirsiniz.
Hangi Durumlarda Alınmalıdır:
Tonsil ve adenoidin alınmasına karar vermek, bazen kolaysa da bazen hastayı belli bir süre takip etmeyi gerektirir. Ameliyata karar verilmesine neden olan durumlar şunlardır:
-Sık sık infeksiyon geçirilmesi: Genelde kabul edilen durum, birbirini takip eden yıllarda, senede 3 veya daha fazla infeksiyon geçirilmesidir.
-Tonsillerde infeksiyon olmasada yutmayı zorlaştıracak kadar büyümesi
-Tonsil dokusunun tek taraflı büyümesi (lenfoma veya başka habis hastalıkların belirtisi olabileceğinden)
-Tonsil üzerinde ağız kokusuna neden olabilecek şekilde sık sık birikim olması
-Adenoid dokusunun nefes almayı bozacak kadar büyümesi
-Orta kulak iltihabı (otitis media) ve işitme kaybına neden olması
-Sık sık sinüzit ve alt solunum yolu problemlerine neden olması
Ameliyat Hangi Yaşta Yapılmalıdır:
Ameliyat için kesin bir yaş yoktur. Hastaya verdiği zarara göre karar verilir. Sık kabul edilen durum tonsil ameliyatı için hastanın 3 yaşını doldurmasıdır. Adenoid alınması ise 1 yaşında dahi yapılabilir. Birçok kez çocuk büyüsün diye beklemek hastaya zararlı olabilmekte ve tedavi başarısını düşürmektedir.
Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır:
Tonsil için bazen lokal anestezi yapılmasına rağmen adenoid dokusunun alınması genel anesteziyi gerektirir. Tonsil’in alınması uygun kesi ile etrafındaki kapsül ile birlikte çıkarılması şeklinde olur. Adenoid ameliyatı ise büyümüş dokunun kazınması şeklindedir. Ameliyat süresi genellikle kısadır ve 30-60 dk arasında değişir. Ameliyat sonrası genellikle hastanede yatmak gerekmez. Bazen özellikle kanama riski açısından 1 gece hastanede kalınması gerekebilir.
Ameliyatın Riski ve Komplikasyonları Nelerdir:
Her ameliyat gibi bademcik ve geniz eti ameliyatlarının da risk ve komplikasyonları olabilmektedir. Lokal veya genel anestezi her zaman için bazı riskler taşır. Ancak anestezi teknik ve ilaçlarındaki gelişmeler her geçen gün bu riski azaltmaktadır. Bunun dışında en sık görülen komplikasyon kanamadır. Bazen ciddi boyutlara ulaşabilmesine rağmen, dikkatli ve titiz bir çalışma ve hastanın uygun takibi ile bu problem nadir görülmektedir.Özellikle erişkin hastalarda olmak üzere ağrı hastayı en çok rahatsız eden durumdur. Ameliyat sonrası farenjit oluştuğuna dair inanış vardır. Bu yanlış bir düşüncedir. Hastalar bademcik alındıktan sonra hiç boğaz ağrısı olmayacağı beklentisine girerlerse yanılabilirler. Mevcut farenjitin bademciklerin alınmasıyla bir ilgisi yoktur. Hatta bazen infeksiyonlu tonsiller farenjiti arttırırlar.
Ameliyattan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir:
En çok uyulması gereken kurallar beslenme ile ilgilidir. Özellikle ilk 3 günde kanama olasılığı daha çok olduğu için soğuk ve sıvı gıdalar seçilmelidir. Bu nedenle soğuk süt, çorba, meyve suyu, muhallebi, dondurma gibi besinler idealdir. Amaliyatın ilk gününde koyu renkli kan kusulması normaldir ve yutulan ameliyat sırasında yutulan kanla ilgilidir. Ancak sürekli kırmızı renkli yeni kan gelmesi hemen doktorunuza başvurmayı gerektirir. 4.günden itibaren yavaş yavaş normal gıdaya geçilir. Hastanın ağrı nedeniyle birşey yemek istememesi ağrının devamına neden olur. Mutlaka bol miktarda sıvı alınmalıdır. Ameliyattan sonra hafif ateş olması beklenen bir durumdur. Yeterli sıvı alınması ve ateş düşürücü ilaçlarla genellikle normale döner. Bazen hastalar ameliyattan birkaç gün sonra doktora başvurarak bademcik bölgesinde iltihap geliştiğinden yakınırlar. Bu genellikle bademcikler alındıktan sonra o bölgede beyaz bir örtü oluşturan iyileşme dokusunun hastayı yanıltmasıdır.
Kaynak: http://www.kbbhastanesi.com/

Kaydet

Kaydet

Hakkında bahareli

Kontrol Et

Doğal Öksürük şurubu

Doğal Öksürük Şurubu

Mart ayı içerisinde en çok ihtiyaç duyduğumuz şey oldu öksürük şurubu. Okul yaşındaki tüm çocuklar …

137 yorumlar

  1. Çok geçmiş olsun öncelikle.. Bilmediğimiz ne kadar şey varmıs..

  2. Benim oğlum da 3-4 yaşındayken geniz eti ve bademcik ameliyatı oldu neyse ki sonrasını çok rahat atlattı geçmiş olsun 🙁

  3. ben o kadar dayanıksızım kı hastalıga tahammulum yok dr olamaz mısım 🙂 yanı

  4. ben de kızın başına geldikçe öğreniyorum ama allahtan hepsinin çözümü var.

  5. çok teşekkür ederim. size de geçmiş olsun.

  6. valla çocuklar nasıl dayanıyorlar inanamıyorum. Umarım bu son olur

  7. Geçmiş olsun.. Kızımın da bademciğini aldırmıştık.. Çocuklara hiç bişey olmasa keşke..

  8. Çok detaylı ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Minik kuzuya da geçmiş olsun.

  9. keşke olmasa ama maalesef yaşıyoruz hepsini

  10. çok geçmiş olsun geniz eti çocuğu hem yaramaz yapar hem de gelişimini geriletir diye biliyorum ..

  11. evet öyleymiş… alındıktan sonra umarım hızla gelişecek

  12. Biz aynı operasyonu 29 ocak günü olduk su an acaba yanlıs mı yaptık diyorum hiç horlaması olmayan cocuk horul horul , sürekli genizden konusma ağızdan nefes alma burun tıkanıklığı?Bilmiyorum gecicekmi bunlar ama oldukca endişeliyim sağlam cocuğu hastamı ettik diye düşünüyor değilim

  13. Merhaba ben birsey sormak istiyorum oglum 3 yasinda ve geniz eti + kulak tupu ameliyati olacak . Cok kucuk anestezie icin degilmi ve ben korkuyorum . ? bu iki ameliyat ayni gun olacak ne kadar surer acaba ? Sade geniz eti alinsa gitmezmi bu sivi?

    • Bizim de ilk ameliyat ikisi beraberdi. Anestezi yaşına ve ameliyat süresine göre veriliyor bildiğim kadarıyla ama gerektiği ölçüde alıyorlar .Ben de sizin gibi tedirgindim ama pek sorun yaşamadık ameliyattan yana şükür. Kulakta sıvının bir süre daha birkmemesi için gerekiyor kulak tüpü. Çünkü biriken sıvı iltihap ve duyma kaybına sebep oluyor. Bizim ilk ameliyattan sonra tüpler erken düştüğüden ikinci kez tüp takıldı ve şu an takılan tüpler kalıcı. Yaklaşık 5 yıl kadar kalacak.

    • benim oglumda 3 yasinda dün geniz eti ve kulagina tüp takildi sividan dolayi korkmayin hic bir riski yok cok sukur

      • Benim kardeşimde oldu çok kısa bir işlem ve bıçaksız dikişsiz oluyor. İnşallah sizin için en iyisi olsun. Şifalar dilerim.

  14. Merhaba ayni sorunu biz yasiyoruz hic horlamayan cocuk horluyor daha hasta ettik gibi sizde nasil sonuclandi iyilesti mi

    • Asya’nın kulak ameliyatı tekrar etti ve kalıcı tüp takıldı. Geniz eti alındıktan sonra horlamalar azaldı ama alerji mevsimlerinde yine artabiliyor.

      • Merhaba,geniz eti ameliyatı ve kulağa takılan tüpe ragmen ameliyat sonrası sıvı birikimi devam mı etti acaba?Bu sebeple mi daha kalıcı uzun tüpe geçilme kararı alındı ve 2. Ameliyat uygulandı?cvplarsanız çok mutlu oluruz

        • Sıvı birikimi ilk tüp erken düştüğü için tedavi tamamlanamadı ve yeniden birikti. Şimdi uzun ömürlü tüpleri var ama onun da biri 3 senenin sonunda düştü. Diğeri düşmek üzere. Yeniden geniz eti büyümesin diye uğraşıyoruz.

  15. Kardeşim 3 gün önce geniz eti ameliyatı oldu ve kulağındaki sıvı alındı. Ne zaman duymaya başlar? Lütfen aynı durumu yaşayanlar yardımcı olursa sevinirim ?

    • Merhabalar,çok geçmiş olsun.
      Kardeşiniz şimdi nasıl benim kızıma da geniz eti ameliyatı ve tüp takma önerildi.Tüpsüz çözemez miyiz diye arastırıuorum cunku bir doktor sadece çizik atıcam dedi diğeri ise tüp hatta uzun tüp takıcam dedi.çok çaresiz kaldık karar vermekte

  16. Ou Acheter Du Cialis Pas Cher

  17. Amoxicillin To Treat Lyme

  18. For Sale Free Shipping Elocon Best Website

  19. Viagra 100mg Price Walmart

  20. Alternativa Alla Crema Di Propecia

  21. Viagra Efectos En Mujeres

  22. Brand Viagra Mastercard

  23. Keflex And High Blood Pressure

  24. Doses 750 Mg Amoxicillin

  25. Kamagra Jelly 200mg

  26. Kamagra Jelly 100 Mg Le Havre

  27. Antibiotics Online Order With Paypal

  28. Vigra Sales And Best Prices

  29. Cialis Tadalafil 20mg Original

  30. comprar levitra generico

  31. Fine words butter no parsnips Link to proverb.
    Walls have ears.
    Carpe diem (Pluck the day; Seize the day).
    Enough is as good as a feast Link to proverb.
    A barking dog never bites Link to proverb.
    House is not a home – A.
    Good beginning makes a good ending – A.

  32. It’s a great saying, but it’s not something you’d necessarily repeat over the dinner table.
    Fall seven times, stand up eight.
    Examples of Aphorism in Politics
    Yup, you guessed it.
    Oftentimes, it makes sense to delegate tasks.
    The Purpose & Function of Aphorism
    Build a storyline around that saying.
    Practice what you preach.
    Now compare that proverb to this famous aphorism.
    It’s better safe than sorry, right.
    It’s one of the most recognized aphoristic statements today.
    We’ve all probably had to learn that the hard way.
    Want a few more.
    Aphorisms state universal truths about life that encourage reflection.
    It’s time.
    They’re inspirational quotes.

  1. Pingback: keto diet potatoes

  2. Pingback: stromectol south africa

  3. Pingback: stromectol for sale

  4. Pingback: where to get ivermectin

  5. Pingback: ivermectin tablets for sale

  6. Pingback: ignition casino help center

  7. Pingback: ivermectin ontario

  8. Pingback: order prednisone 40mg online cheap

  9. Pingback: when will cialis be generic

  10. Pingback: stromectol pills

  11. Pingback: stromectol

  12. Pingback: order viagra online overnight delivery

  13. Pingback: marley generics cialis

  14. Pingback: best price generic viagra online

  15. Pingback: stromectol tablets uk

  16. Pingback: cialis over the counter singapore

  17. Pingback: how to buy cialis from canada

  18. Pingback: sildenafil citrate for sale

  19. Pingback: cialis canada

  20. Pingback: medshuku cialis without a doctor prescription

  21. Pingback: sildenafil tadalafil

  22. Pingback: stromectol where to buy

  23. Pingback: cheap generic sildenafil pills

  24. Pingback: cheap sildenafil 100mg

  25. Pingback: cialis generic

  26. Pingback: tadalafil citrate

  27. Pingback: can you buy cialis in canada

  28. Pingback: how to buy prednisone online

  29. Pingback: que es prednisone 20mg

  30. Pingback: corona pills

  31. Pingback: cialis by mail

  32. Pingback: tadalafil cost walmart

  33. Pingback: stromectol 3 mg tablet price

  34. Pingback: side effects of prednisone

  35. Pingback: viagra pills

  36. Pingback: tadalafil liquid

  37. Pingback: new no deposit casinos accepting us players

  38. Pingback: cialis tablets

  39. Pingback: stromectol 15 mg

  40. Pingback: ivermectin amazon

  41. Pingback: ivermectin dosierung

  42. Pingback: casinos free play win money

  43. Pingback: tadalafil cialis

  44. Pingback: how to buy viagra tablets

  45. Pingback: tadalafil cialis

  46. Pingback: ivermectin gold

  47. Pingback: ivermectin paste for humans

  48. Pingback: ivermectin over the counter uk

  49. Pingback: ivermectine kory

  50. Pingback: cialis risks

  51. Pingback: iver mectin

  52. Pingback: buy lasix online canada

  53. Pingback: buy lasix cheap

  54. Pingback: stromectol ebay

  55. Pingback: buy stromectol online uk

  56. Pingback: stromectol ivermectin for humans

  57. Pingback: stromectol for sale

  58. Pingback: price of ivermectin

  59. Pingback: stromectol tab price

  60. Pingback: luckyland casino

  61. Pingback: buy ivermectin uk

  62. Pingback: ivermectin dengue

  63. Pingback: ivermectin fda

  64. Pingback: cost of stromectol

  65. Pingback: stromectol ivermectin for humans

  66. Pingback: stromectol tablets uk

  67. Pingback: buy generic stromectol

  68. Pingback: ivermectin pyrantel pamoate

  69. Pingback: generic tadalafil

  70. Pingback: stromectol prescription

  71. Pingback: ivermectin ken

  72. Pingback: ivermectin in diabetic patients

  73. Pingback: japan ivermectin

  74. Pingback: ivermectin study nih

  75. Pingback: buy propecia walmart

  76. Pingback: propecia in india online

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super