Ana Sayfa / Alerji / Kulak Tüpü Ameliyatı Sonrası Bakım

Kulak Tüpü Ameliyatı Sonrası Bakım

Asya’nın ilk kulak tüpü ameliyatından sonra doktorumuzun tavsiyesi üzerine hastanede kulağının kalıbını aldırıp bir tıpa yaptırmıştık. Bu tıpayı her banyo, deniz ya da havuza girmeden önce kullandık. Kulağının her kIvrımını kapatıyor ve bir kısmı kulak içine doğru giriyor. İlk ameliyattan 7 ay sonra kulak tüpü düştü ancak daha öncede anlattığım gibi çok kısa sürede yeniden kulak ağrıları başladı. Tüp düştükten 4 ay sonra ikinci bir kulak tüpü ameliyatı yapıldı. Bu kez kısa süreli tüp yerine “T” tüp denilen uzun süre kalıcı bir tüp takıldı. Ameliyata kadar geçen sürecin detaylarını “T” Kulak Tüpü Ameliyatı başlıklı yazımda anlatmıştım.

Bu sürede ameliyat sonrası kulak bakımı ile ilgili de yapılan bazı hataları öğrendik.

Kulağı sudan çok güzel gibi koruyor gibi görünen ve kulağın kalıbı alınarak yapılan tıpalar aslında kulak tüpünün vaktinden önce düşmesine sebep olabiliyormuş. Çünkü kulağa tamamen oturuyor ve çıkarırken vakum etkisi yapıyor. Bu özellikle kısa ömürlü tüplerde böyle bir etkisi var. Bu tüpler “T” tüpler gibi kulak zarına tutunabilen tüpler olmadığı için etkisi daha fazla ama uzun vadede kullanıldığında “T” kulak tüplerinde de olumsuz etkisi oluyor.

Kulak kalıbıyla alınan koruyucu tıpalar

Çünkü kısa süreli takılan tüpler kulak zarı kendini yenileyince düşüyor. Yanlış tıpa kullanımında kulak zarı kapanmadan bile tüplerin düşmesine neden olabiliyormuş. Bu erkenden düşen tüpler yüzünden ilerleyen zamanlarda tekrar eden ameliyatlar gerekebiliyormuş.

Ancak maalesef bir çok doktor bu kalıpları öneriyor.

Silikon kulak tıpası

Resimdeki gibi silikon kulak tıpaları kullanmalı ve bu tıpaları kulağın içine girmeyecek şekilde yerleştirmelisiniz. Denize, havuza girerken de bu tıpaların düşmemesi için özel yapılmış boneler var. Bunlar saç bandı gibi ve kullanımı çok kolay.

Koruyucu bone

Kulak tüpü ameliyatı sonrası kulağı korumak için uygulanan yanlış yöntemler maalesef kulağa ciddi zararlar verebiliyor. Bu noktada doktorlar vazelinli pamuğu en güzel koruma yöntemi olduğunu söylüyorlar.

Kısa süreli tüpler kulak zarı kendini yenileyip atana kadar kulağı bu yöntemlerle korumak gerekiyor. “T” tüpte ise bu süre 5 yıla kadar çıkıyor. Çünkü “T” tüpler nadiren 2-3 yıl arasında düşüyor. Genellikle ömrü 5-6 yıl kadar. Bu süre zarfında kulak zarı delik olduğundan korumak gerekiyor. Tüpler zamanı gelip alındığında da zarın kapanması neredeyse 1 yılı buluyor. Nadiren kapanmadığı durumlarda kulak zarına yapılan ufak bir yamalama operasyonu ile tüpün bıraktığı hasar kapatılıyor.

Kulağa su kaçmasına bağlı enfeksiyon ve akıntı olduğu durumlarda doktor tavsiyesi ile antibiyotikler ve kulak damlaları ile tedavi yapılıyor.

 

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Hakkında bahareli

Kontrol Et

Pozitif Psikoloji Temelli Hikayeler

Amacı ve içeriği ile oldukça pozitif bir okul öncesi kitabıyla geldim. Kitap; 1990’lı yılları sonlarında …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super