Çocukta davranış bozukluğu genetik faktörler, nörolojik sorunlar, aile ve yakın çevrenin etkisi ile gelişir ve şekillenir.
Çocuk doğduğu andan itibaren gözlem yapmaya ve sonrasında da uygulamaya başlar. Benim fikrim; her ebeveyn bir sorun gözlemlediğinde öncelikle bu kıyası yapmalı. Ben (biz) ne yaptık, nasıl davrandık?
İstikrarlı hatalar (nörolojik-patolojik bir sıkıntı yoksa), duygusal travmalar gibi sebepler davranış bozukluğuna sebep olabilir. Kitapta “Çocukta ruh ve beden gelişimi ve eğitimi birlikte yürütülmelidir.” diyor. Kesinlikle öyle… Büyüsün, yesin, okusun, yatsın, oynasın ama bunlardan fazla ruhen duyulan ihtiyaçları göz ardı etmemek lazım.
Çocuğu görmek, onu fark etmek; duymak, onu anlamak; yanında durmak, yanında olmak değildir. Çocuk ailedeki ya da çevredeki her patolojiyi hisseder ve davranışını buna göre şekillendirir.
Her ebeveynin kaygısı “Bu çocuk ilerde ne olacak? Nasıl olacak?”
İşte bu kaygıyla anda ne yaptığımızı değerlendirmeyi ihmal ediyoruz. Şimdi neye ihtiyacı var? O kadar önemli bir soru ki bu. Toplum ve gelecek kaygısıyla çocuğun ihtiyacını değil de bizce doğru olduğuna inandığımızı yaşatıyoruz. Davranış bozukluğu ise bu gibi sebeplerle gelişebiliyor.
Türkiye Ödüllü Aile Danışmanı Sedat Dörtkardeşler, “Çocuklarda Davranış Bozuklukları ve Çözüm Yolları” kitabında oldukça anlaşılır bir dille davranışların nedenleri ve bu davranışları nasıl önleyebileceğimize dair ip uçları paylaşmış. İçeriğinde dönemsel olarak karşılaşılması muhtemel olan yalan söyleme, öfke ve saldırganlık, küfür, çalma (hırsızlık), tırnak yeme, parmak emme, tikler, kardeş kıskançlığı, okul fobisi, alt ıslatma, dışkı kaçırma, otizm ile dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi sorunlarla ilgili detaylar vermiş.
Konuya dair bir çok kaynak okudum. Ancak bu kaynağın dilini kolay anlaşılabilir olması nedeniyle çok sevdim. Ebeveynler için el altında olması gereken bir yol gösterici olabilir.
Az Yayıncılık’tan çıkan bu rehber kitap 96 sayfa ve 13.5×21 ebadında.
Aile Danışmanı Sedat Dörtkardeşler’de değinmiş ama ben de söylemeden geçemeyeceğim. Çocuğun ilacı zaman, ihtiyacı ise onu gören ve duyan ebeveyndir.
Anlayıp, anlaşılabilmek dileğiyle…