Ana Sayfa / Çocuk Gelişimi - Eğitim / Bilgisayar Bağımlılığına Karşı Ne Yapılmalı?

Bilgisayar Bağımlılığına Karşı Ne Yapılmalı?

Televizyon seyretmeyen bir çocuk annesi olarak oldukça şanslı hissediyorum kendim. Seyretmemesinin sebebi ise herhangi bir yönlendirmemiz değil aslında. Sadece rol model olarak aldığı anne televizyon seyretmediği için onda da böyle bir alışkanlık olmadı.Ben televizyon karşısında vakit geçirmeyi bırakalı sanırım 7 yıl oldu. Bir yıl öncesine kadar bir çok televizyon kanalının mutfağında görev aldığımdan olacak eve geldiğimde kendisiyle muhattap olmuyordum. Günlük haberleri haber merkezi çalışanı olduğum için atlamıyor, takip etmem gerekenleri ise ana haber saatinde ya da izleyemezsem internetten takip ediyordum. Böylece Asya’nın önünde televizyonla işi olmayan bir anne vardı.

Ama çocukları teknolojiden uzak tutmak neredeyse imkansız. Televizyon yoksa tablet var, bilgisayar var, telefon var… ve ben televizyon seyretmezsem de blog yazarlığından ve takip ettiğim sosyal medya hesaplarıdan kaynaklı internetle fazlasıyla haşırneşirim. E baba da bilgisayar mühendisi olunca bir yerde tıkanıyoruz ister istemez. Asya’da da doğal olarak bir tablet sevdası var ama son zamanlarda oldukça törpülendi.

İlk günlerden beri Asya’nın bilgisayar kullanımında yasakları vardı ama ailecek hasta olduğumuz bir dönem kontrolü kaçırdık. Hepimiz yataktan çıkana kadar -ki bu çok kısa bir süre- Asya tablette pepee izlemekten kendini alamadı. Çocukların birşeye alışması 3 gün vazgeçmesi aylar alır diye boşuna demiyorlarmış. 3. gün baktık ki elinden bırakmak istemiyor ve oyuncaklarıyla oynamıyor. Hatta saatlerce konuşmadığı oldu. Hemen eski düzenimize dönmek için çalışmalara başladık. Ama bu çok zor oldu.

Bir haftada eski düzenimize döndük. Saatler koyduk ve bilgisayarın aklına gelmemesi için kafasını sürekli oyunla meşgul ettik. Tabi çalışırken bizim içinde zor oluyor ama biraz mücadele etmek şart. O dönem kreş öğretmeniyle konuşup yardım istedik. Okul her çocuk gibi Asya üzerinde de baya etkili. Orada öğretilenleri kural kabul ediyor.

İlk gün tableti isterken tereddüt etti. Sonrasında biz de konuştuk, gerekirse ağlamasına müdahale etmedik. Baktı ki ağlamakla da olmayacak mecbur durumu kabullendi ve bize uymak zorunda kaldı. Ara ara şansını denemiyor değil ama en ufak zaafımız kaybettiğimiz andır. O da bunun farkında ve sürekli zorluyor.

Şu dönemde herşeyin ziyadesiyle farkında. Hangi şartlarda, ne zaman ve ne kadar izlemesi gerektiğini biliyor ve çoğu zaman bu konuda kararı kendisi veriyor. Mesela; “Ödevim bitmedi, seyredemem.”, “Uyku vakti gelince bırakıcam.” gibi sözleri sık sık tekrarlar oldu. Bütün şartları yerine getirdiğinde ise al elinden kolaysa ama yine de taviz yok 🙂 O an bile sınamaya devam ediyor. Kararımızdan döndüğümüz gün herşeyin başa saracağı gündür.

Çocukların Bilgisayar Bağımlılığına Karşı Ne Yapılmalı ?

  • Sürekli yasaklar ve cezalar koymak, çatışmak davranışın cazip gelmesine ve daha da artmasına yol açıyor. Çatışmak yerine uzlaşma yolunda gitmek daha iyi sonuç veriyor. Bilgisayar kullanımının belirli bir zamanda olması gerektiği konusunda anlaşılmalı.
  • Çocuklara, yapabilecekleri sorumluluklar verilmeli. Sorumluluklarını yerine getirdiklerinde ödüllendirmek çok işe yarıyor. Örneğin, sofrayı kurduğu zaman bilgisayar kullanım zamanına 20 dakika daha ekleyebilirsiniz.
  • Çocukların sosyal beceri kazanabilmeleri için, sanal değil, gerçek bir çevrede bir arada bulunabileceği ortamlar ve aktiviteler oluşturmak, spora yönlendirmek gerekli. Gerekirse sosyal veya iletişim becerileri kazanabilecekleri eğitimlere katılmaları desteklenmeli.
  • Sürdürdüğü arkadaş ilişkileri desteklenmeli, yeni arkadaşlıklar kurması konusunda çocuk motive edilmelidir.
  • Anne – babalar çocuk üzerindeki denetimlerini arttırabilmek için çocukla daha çok nitelikli zaman geçirmeye özen göstermeli. Birlikte oynayarak oyunun içeriklerini yönlendirebilirler. Örneğin, problem çözme, duygularını ve düşüncelerini ifade etme, empati kurabilmeye yönelik oyunlar geliştirebilirler.
  • Çocuklar her zaman anne – babalarını rol model alıyorlar hatta ediyorlar. Anne – babalarda evde bilgisayar kullanımlarını minimuma indirerek çocuklarımıza yardımcı olabiliriz.



Kaydet

Kaydet

Hakkında bahareli

Kontrol Et

Pozitif Psikoloji Temelli Hikayeler

Amacı ve içeriği ile oldukça pozitif bir okul öncesi kitabıyla geldim. Kitap; 1990’lı yılları sonlarında …

4 yorumlar

  1. Cok guzel ve faydali bir paylasim olmus tesekkur ederiz. Emnim butun anne ve babalarin sorunudur bu mevzu.. Malesef ki cogu anneler televizyon tablet ve daha bircok teknoloji aletini cocugun susmasi icin serbest birakiyor.. Bu da cocugun malesef ki dunyadan uzaklasmasina, arkadaslik kuramamasina ve oyunlardan hemen sklmasina neden oluyor.. Tekrardan bu faydali yaziniz icin tesekkur ederim. Blogumda cekilis war ona da beklerim

  2. Ben tv hic izlemem ama maalesef cocuklar seviyor. Büyük oglumda bilgisaxar konusunda basarisiz olunca diger ikisini olabildigince uzak tutmaya karar verdik ve simdiye kadar basardik. Bu sayede dogada zaman gecirmelerini ve kitap okumalarini sagladik.

  3. Bu tarz davranışlar otizm belirtleri bile gösteriyor çocukta ve sağlıklı bir beyin gelişimi olan çocuğu bile olumsuz yönde etkileyebiliyor. İlginize teşekkür ederim

  4. Kesinlikle süpersiniz…..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super