Malum hiç bir şeyi başa gelmeden anlamıyoruz.
Ben de yakın zamanda “üzüm salkımı hastalığı” olarak bilinen “dış gebelik” tedavisinin ameliyatsız da yapılabildiğini öğrendim. Hastalığa dair bildiklerim oldukça sınırlıydı ve çözümün sadece ameliyat olduğunu sanıyordum.
Çok detaya girmek istemediğim bu olayla ilgili sadece tedavi yöntemini anlatacağım.
Öncelikle doktorlar dış gebelik için kadın doğum problemlerinin içerisinde en karşılaşmak istemediğimiz durum diyorlar. Çünkü, eğer patlarsa annenin hayatını tehlikeye sokabiliyor. Bu nedenle doktorlar tedavi sonlanana kadar şehir dışına çıkmaktan öte hastane yakınlarından uzaklaşmayın uyarısında bulunuyor.
Patlama riski en çok özellikle Beta-HCG değeri 1000 ve üzerinde olan durumlarda oluyor ama yaklaşık değerlerde de riski göz ardı etmiyorlar.
Uyguladıkları ilaç tedavisi Metotrexate denilen kemoterapi iğnesi. Bu iğne kanser hastalarına kemoterapi öncesinde vurulan iğne ve ağır bir iğne olduğu için 3 denemeden fazlası vurulmuyor. Genellikle %80 oranında başarı sağlayan tedavi yöntemi ile 3. denemede yok olmayan dış gebeliklerde ameliyat yapılıyor. Ya da Beta-HCG beklemeye vakit olmayacak kadar yüksekse yapılıyor.
Metotrexate ile ilaç tedavisi karın içerisine fazla kanama olmayan veya kanama olmuş ancak sonradan durmuş olan hastalarda tercih edilir. Ayrıca ileride çocuk sahibi olmayı isteyen hastalar için de uygun. Çünkü Metotrexate tedavisinin başarılı olması durumunda ameliyat yapılmadan ve tüplerden birisi alınmadan dış gebelik tamamen kayboluyor.
Dış gebelik kanser ya da benzeri bir hastalık değil ancak hücrelerin ölümünü sağladığı için bu ilaç tedavide oldukça etkili. Çok büyük ölçüde kasa enjekte edilen bu ilacın tüp içerisine veya gebeliğin amniyon kesesi içerisine uygulamaları da yapılıyormuş.
İlaç folik asit içerikli bir madde ve hücrelerde DNA sentezini bozarak etkisini gösterir.
Tedavi İşleyişi
Dış gebelik düşüğe benzer belirtiler gösteriyor. Bu belirtiler ve kontroller sonrasında teşhis konulduğunda doktor eğer gerek duyarsa ilk iğneyi vurduruyor. Bunun sonrasında 2-4 gün aralıklarla Beta-HCG testi yapılıyor ve değerdeki oynama gözlemleniyor. Normal şartlarda hücrelerin parçalanarak düşmesi gereken Beta-HCG bu süre zarfında yükselirse 2. ve devamında yükseliş devam ederse 3. iğne vuruluyor. Düşüş gerçekleşir ve Beta-HCG 0-5 arası değere yani negatife düşerse dış gebelik sonlanmış oluyor.
Yükseliş 3. iğnenin sonunda da devam ederse ameliyat gerekiyor ve bu tedavi yönteminde bu durum nadir görülüyor.
Tedavi süresince hasta dinleniyor. Bir düşük riskinde hareketlere nasıl dikkat etmek gerekiyorsa bu rahatsızlıkta da aynı şeyler geçerli. Yani ağır kaldırmak, ani hareketler yapmamak lazım. Eğer Beta-HCG değeri yüksekse bu tarz durumlar gebeliğin patlamasına sebep olabiliyor.
İlaç tedavisi uygulanamayan durumlar
- Rüptüre ektopik gebelik: Karın içerisine kanamanın sürdüğü durumlar
- Ektopik gebelik kistlesinin çok büyük olması (4 cm’den büyük)
- Ektopik gebelikte bebeğin kalp atımlarının izlenmesi,
- HCG değerinin 10.000 IU’den yüksek olması
- Bebek emzirmek zorunda olan hastalar
- İmmün yetmezlik olan hastalar (Bağışıklık sisteminde bozukluk)
- Karaciğer ve böbrek fonksiyon testlerinde bozukluk olan hastalar
- Aktif akciğer veya barsak hastalığı bulunan hastalar
- Kan hastalıkları ve kemik iliği hastalığı olanlar
- Alkolizm
Bu kadar bilgim yoktu bu konuda sayende bieçok sey ögrendim.
Ben de yaşadıkça öğreniyorum. Keşke hiç başa gelmese de öğrenmesek aslında
aslında hiçbirşey bilmediğimi gördüm bende herdurumda ameliyat oluyor sanıyordum
evet ameliyat erken teşhiste gerekmiyormuş artık. bu çok iyi bir haber çünkü çok fazla bu sorunu yaşayan kadın var.
Bende o dertten muzdariBim. Şuan kan değerlerin takipte en son 495 iki gün sonra tekrar kan vereceğim. Henüz ilaca başlamadım ama korkuyorum yarın tekrar gidecehim
Çok geçmiş olsun… Biraz yoran bir süreç ve sonrasında vücudun dinlenmesi gerekiyor. Umarım bir an önce kurtulursunuz.