Şu sıra ilgi alanım çocuk psikolojisi. Haliyle çocuk psikolojisinin her şeklini anlamak niyetindeyim. Bu sebeple bir dizi yetişkin ve çocuk kitabını inceleme takvimime aldım. Bunların ilki Göksu’nun Değişen Hayatı… Kitabın hedef kitlesi okul öncesi çocuklar.
Çocuklar istikrarı severler ve düzenlerinin bozulması kaygı ve stres sebebidir. Kitabımızda Göksu’nun hayatı anne ve babanın boşanmasıyla büyük bir değişime uğruyor. Yetişkinler için yaşaması ne kadar zorsa çocuk için de bu ayrılık fazlasıyla zor. Bu stresli zamanda doğru anda çocuğa kararı açıklamak kadar doğru tavrı takınmakta çok önemli.
Ve duygular… Öncelikle kişiselleşiyor ve çocuğu içine alıp duygularını ifade etmesine yardımcı oluyor. Kitapta yaşanılan anda hissettiği duyguları yazabileceği boşluk doldurmalar var. Kitabın en sevdiğim tarafı bu diyebilirim. Duygularını ifade edemeyen çocuk baş edemez. Hata yapar ve farklı bir kimliğe bürünür. Özellikle bu kadar baş edilmesi zor bir süreçte duygularını ifade edebilmek çok önemlidir. Kitap bu anlamda çok hoşuma gitti.
Boşanma şüphesiz ki en çok çocukları etkiliyor. Keşke hiç bir çocuğun hayatı Göksu’nun yaşadığı yönde değişmese temennisi herkeste ortaktır ancak; hayatın da sert sınavları maalesef var.
Çocuklara kitabı kaygıya düşmemeleri açısında deneyimletmedim. Ancak çocuk psikolojisine merakı olan bir anne olarak bu kitabı öneririm. Psikolog Seçil Saraçoğlu tarafından resimlenip yazılmış olan bu kitap, sürece girmiş ya da girecek olan ebeveynler için doğru bir adım olacaktır.
Akıllı Zebra Yayınevi’nden çıkan Göksu’nun Değişen Hayatı; 16 sayfa, karton kapak ve 16 x 24 cm ebadında.
Kısa, öz ve anlaşılır. Bu tarz sert duygular için anlaşılabilir ve olması gereken kadar detayın verilmesi de oldukça sevdiğim noktalardan.
Kitap arka kapağı:
Sevgili ebeveynler;
Çocuklu ailelerin boşanması başta dünyada olmak üzere ülkemizde de sosyal bir sorun olarak ele alınıyor. Bu durumdan maalesef olumsuz olarak çocuklar daha fazla etkileniyor. Hikâye okul öncesi dönemindeki çocukların üzerindeki olumsuz psikolojik etkiyi hafifletmek amacıyla yazıldı. Hikâyedeki karakterle özdeşim kurarak yalnız olmadığını hissetmesine, boşanmanın çocuklar tarafından değişen yaşam şekli olarak algılanmasına, psiko-sosyal gelişimlerine yardımcı olma düşüncesiyle yazılan pedagojik bir hikâyedir.
Yaşam şekli değişen tüm çocuklara sevgi dolu günler dilerim.
Psikolog Seçil SARAÇOĞLU
Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.