Ana Sayfa / Ne Nedir? / Yeşil Mercimeğin Faydaları

Yeşil Mercimeğin Faydaları

Yeşil mercimek sevenler çok şanslı! Çünkü bu baklagil, tam bir şifa kaynağı. Zayıflamayı, bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesini, bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını istiyorsanız bu süper yiyeceği, yani yeşil mercimeği sofralarınızdan eksik etmemelisiniz.
Yeşil mercimekte, %24 oranında protein bulunur. 
1 kilo mercimek, 1 kilo etteki ve 1 kilo buğday ekmeğindeki albumin, karbonhidrat ve madenleri rahatça karşılar. 
Ayrıca A, B1, B2, C vitaminleri, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, fosfor, kükürt, çinko, klor, bakır, iyot, karbonhidrat içerir. Özellikle kansız, halsiz, sinirli kişilere yararlıdır. 
İçine et veya kıyma konulmasına gerek yoktur. Az sıvı yağ ile pişirilirse daha sağlıklı olur. Kolesterolü olanlar için risk taşımaz.
MERCİMEĞİN FAYDALARI;
  • Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Gözlere de yararlıdır.
  • Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
  • Kansızlara faydalıdır.
  • Anne sütünü attırır.
  • Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır.
  • Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korur.
  • Kalp krizi riskini azaltır.
  • Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
Mercimek Kürü: Yeşil mercimeğin suyu çok faydalıdır. Kaynatıp o suyu tüketirseniz kas ağrılarından kurtulabilirsiniz.
Zayıflamayı, bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesini, bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını istiyorsanız yeşil mercimeği sofranızdan eksik etmeyin.
  • İyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Besinlerin ısı etkisi denilen bir mekanizma ile metabolizma hızını hafif artırır. Sindirime bağlı harcanan enerji artacağı için kilo verme sürecinde mucizevi etki gösterir.
  • İyi bir bitkisel karbonhidrat kaynağıdır. Yani vücuda kaliteli şeker verir. Özellikle zayıflarken beslenmede günlük alınan kalori azaltılır. Eğer kişi tek yönlü besleniyorsa yeterli şeker alamadığı için buna bağlı halsizlik, yorgunluk, bitkinlik yaşayabilir. Oysa salatalarına ekleyeceği 2 yemek kaşığı kadar haşlanmış yeşil mercimek vücuda yeterli şekeri verir ve diyete bağlı bu semptomların görülme durumu azalır.
  • İyi bir lif kaynağıdır. Lifler bitkilerin hücre duvarında olan bileşenlerdir. Beslenme ile mideye girdiklerinde şişerler ve hacim oluştururlar. Bu durumda da az yemeye bağlı acıkma hissi azalır yani daha tok kalarak diyete uyum süreci kolaylaşır.
  • Mercimek, bağırsaklarda ilerlerken bağırsak hareketlerini artırır. İyi bir metabolizma iyi bir boşaltım sisteminde geçer. Boşaltım sisteminin iyileşmesi zayıflamayı kolaylaştırır.
  • Mercimek bir fitoöstrojendir. Yani vücutta kısmi östrojen etkisi gösteren ilaç gibi bir besindir. Özellikle menopoz semptomlarını hafifletir. Meme, rahim kanseri gibi hormon bağımlı kanserlerden korur. Ancak bu hastalıkların tanısını alan hastaların bu yiyecekten kaçınmasında fayda var, çünkü kısmi östrojen etkisi bu hastalıklara iyi gelmez.
  • Mercimek çok iyi bir demir kaynağıdır aynı zamanda. Özellikle yumurta veya kıyma ile birlikte pişirilmesi demir açısından daha da zenginleştirir. Yanında bol limonlu bir salata ile tüketilmesi demirin vücutta daha iyi kullanılmasını sağlar.
  • Potasyum oranı yüksektir. Bu özelliği tansiyonu düşürür ve dengeler. Kiloya bağlı tansiyonu olanlarda çok etkilidir. Hem zayıflatır hem tansiyonu düşürür.
  • Kolesterol içeriği sıfır olan bir protein olduğu için kolesterol yüksekliği olanlar güvenle kullanabilir. 

 

Yeşil mercimeğin faydaları nelerdir? yesil mercimekMercimek, baklagiller familyasına ait, ince yumuşak bir gövdeye sahip, ortalama 20 ile 70 cm boylarında olan, meyveleri disk şeklinde yassı yuvarlak olan bir bitkidir. Bu bitkinin disk şeklindeki meyvelerini yemeklerimizde tüketmekteyiz. Mercimeğin anavatanı Orta Asya’dır. Kurak iklimleri seven bir bitki olan mercimeğin yetişebilmesi için bulunduğu toprağın sıcak, hava alan, alkali yapıda bir toprak olması gerekmektedir. Bu toprağı bulduğu her bölgede mercimeğin her türü yetişmektedir. Mercimek, kırmızı mercimek, sultan mercimek, yeşil mercimek gibi, bitkinin meyvelerinin rengine ve büyüklüğüne bağlı olarak farklı isimler almaktadır. Yeşil mercimek; yüzde 24 oranında protein içeren bir mercimek türüdür. Bir kilogram yeşil mercimeğin, bir kilogram et ile eşdeğer besleyicilikte olduğu uzmanlarca belirtilmektedir. Bol karbonhidrat içermekle beraber, glisemik endeksi düşük olduğundan yeşil mercimek besleyicidir, ancak kilo aldırmaz. Bu özelliği ile diyetisyenlerin sıklıkla tercih ettikleri gıdalardan biridir. Folik asit açısından da zengin olan bu besin hamilelik gibi dönemlerde özellikle tercih edilmesi gereken besin gruplarının başında yer alır. Yeşil mercimeğin, sağlığımız açısından eşsiz birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür: Yeşil mercimek, A, B1, B2, C vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, demir, kükürt, fosfor, klor, çinko, iyot, bakır, karbonhidrat açısından oldukça zengin bir besindir. Besin değeri yüksektir. Vücuda enerji, güç, zindelik kazandırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yorgunluğu giderir. Gözlere faydalıdır. Kansızlığın giderilmesine katkı sağlar. Anne sütünü artırıcı etki yapar. Kolesterolü düşürür. Kan akışını hızlandırır. Kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Şeker hastalığının oluşmasının engellenmesine katkıda bulunur. Kalp ve damar hastalıklarından korunma sağlar. Kaynatılıp suyu içildiğinde kas ağrılarının giderilmesini sağlar. Yeşil mercimek, bu faydalarının yanı sıra oldukça lezzetli bir besindir ve birçok şekilde tüketilmesi mümkündür. Sıcak sulu yemek, salata, zeytinyağlı yemek, börekiçi gibi versiyonları ile yeşil mercimek mutfaklarımızın baş tacı olma özelliğini devam ettirmektedir. Çocukluk döneminde yeşil mercimek ile tanışmak, ileri yaşlarda sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinme yönünde değerli bir kazanım teşkil edecektir.

Kaynak: http://www.merakname.com/yesil-mercimegin-faydalari-nelerdir/

Kaydet

Kaydet

Hakkında bahareli

Kontrol Et

Vegan Köfte (Pirinç Köftesi)

Vegan Köfte (Pirinç Köftesi)

Vegan beslenme şu sıralar oldukça gündemde olan ve Vejeteryan beslenmeye göre daha katı kuralları olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super