Düzenli olarak balık tüketmenin fiziksel ve ruhsal sağlığı koruduğunu biliyoruz. Özellikle çocuklu evde haftada en az 1-2 kez balık tüketilmeli.
Balığın Faydaları
Kalp hastalığını ve felci önler: Balıkların hepsi yararlıdır, fakat kalbi koruyan omega-3 yağı bakımından somon, ton, sardalya, ringa, alabalık, morina, uskumru, kefal ve barbunya balıkları daha zengindir.
Kolesterol metabolizmasını ayarlar: Balıkta bol miktarda bulunan Omega-3, damar genişletici, agregasyon önleyici etkisi vardır. Bu özelliklerinden dolayı kalp ve damar hastalıklarına karşı korunma sağlar.
Kemikler için yararlıdır: Ton, sardalya gibi konserve balıklar ve yumuşacık kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar, süt ürünlerinin yanında beslenmenizde daha fazla kalsiyum bulundurmanın en iyi yoludur.
Şeker hastaları için yararlıdır: Şeker hastaları, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için balık yemek onlar için yararlıdır.
Astım tehlikesini azaltır: Bazı bulgulara göre, haftada birden fazla, özellikle de yağlı balıklardan yiyen çocuklarda astıma tutulma oranı, fazla balık yemeyen çocuklara göre daha azdır.
Balık prostat kanserini önler: Omega – 3 yağlarının antikanserojen etkisi çeşitli araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur. Bilim adamları Omega – 3 yağlarınca zengin bir diyetin tümör ve metastas oluşumunu azalttığını belirtiyorlar.
Balık kırışıklara karşı etkilidir: Avustralya’da yayınlanan bir araştırma, beslenmenin cilt yaşlanmasıyla ilintili olduğunu ortaya koydu. Balık yiyen insanların cildinin daha az yaşlandığı, kırışık sorunuyla daha geç tanıştığı görüldü.
Balık yemek mutluluk ve enerji kaynağıdır: Serotonin ‘rahatlık, mutluluk’ hisleriyle bağlantılı önemli bir sinir iletkeni. 11 ülkede yürütülen araştırmalar, depresyon oranıyla tüketilen balık miktarının ters orantılı olduğunu gösteriyor.
Balık yiyen kadınların çocukları daha zeki olur: İngiltere’de yapılan bir araştırma hamileliklerinde balık yağı açısından zengin bir diyet uygulayan kadınların çocuklarının daha zeki, daha çevik olduklarını ortaya koydu.
Balık yemek için bütçenizi zorlamaya gerek yoktur: Bazı balıklar pahalıdır ama ucuz balıklar da bulunmaktadır. Et ve tavukta olduğu gibi, balığın yağlarını ayırmaya gerek yoktur. Böylelikle paranızı sokağa atmamış olursunuz.
Yağ oranı azdır: İçinde sağlık için önemli olan Omega-3 yağı bulunmasına karşın, balıklar genel olarak daha az yağlıdır, kilo aldırmazlar.
Bunaklık ve Alzheimer riskini azaltır: Balıkta bulunan yağ asidi beyindeki iltihaplanmayı önleyebiliyor, beynin ve sinir hücrelerinin gelişmesini sağlıyor, böylece bunaklık ve alzheimer riskini azaltıyor.
Kanser: Yapılan bir araştırmada, kanser hücrelerini besleyen maddelere balık yağını karıştıran uzmanlar, bu uygulamanın kanser hücrelerini “intihara zorladığını” belirledi.
Omega-3 Yağ Asitlerinin Faydaları
Bebekler ve Çocuklarda
- Büyüme ve gelişmesini desteklemesi
- Merkezi sinir sisteminin gelişmesi
- Bilişsel yetenekte ve öğrenim başarısının; beyin gelişiminin desteklenmesi
- Görme keskinliğinin artmasında yardımcı
- Kan ve dolaşım sağlığının korunmasında etkili
- Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için elzem bir yağ asididir.
Hastalık ve Sağlıkta / Yetişkinlerde
- Kalp krizi ve ani inme riskini
- Kanser (prostatı önler)
- Zihinsel sağlık
- Asabiyet ve depresyon
- Şizofreni, bunama
- Dikkat eksikliği
- Bağırsak hastalıkları
- Egzema ve birçok hastalık riskini ve oluşumu yavaşlamaktadır.
- Kolestrol metobolizmasını düzenler.
- Kemikler için yararlıdır.
- Şeker hastalıkları için yararlıdır.
- Astım tehlikesini azaltır.
- Kırışıklıklarına karşı etkilidir.