Ana Sayfa / Çocuk Gelişimi - Eğitim / Çocuklarda Yabancı Dil Eğitimi

Çocuklarda Yabancı Dil Eğitimi

Kreşte düzenli olarak ingilizce dersi olmasına rağmen Asya, ya öğrenmekte gecikiyor ya da ilgilenmiyor diye düşünüyordum. Kreş toplantısında öğretmenleri çok iyi bir dinleyici olduğunu ve hafızaya yazdığını söylediğinde biraz üzerine gitmeye karar verdim. Çünkü Asya okulda öğrendiği hiçbir şeyi evde bize göstermiyor. Bunu daha önce farklı zamanlarda farketmiştim. 
Kreşten eve gönderilen haftalık notları üzerinden ona farklı oyunlar yaparak öğrendiklerini tekrar ettirmeyi denedim. 
Mesela; Asya Hanım ve Bahar Hanım olarak masa başında beraber sohbet ettik. Ona “Asya Hanım sizin çocuklarınız var mı? Kaç yaşındalar? Okula gidiyorlar mı?” gibi sorular sorarak havaya soktum. Çünkü Asya bu aralar evcilik oynamaya bayılıyor. 
Sonrasında “okulda neler öğreniyorlar?” diye devam ettim. İngilizce diyince hemen  “ben bilmiyorum, neler öğrendi çocuklar?” diyince hiç tereddütsüz hepsini saymaya başladı. 
İlk denemede renkleri saydı. Bir süre ara ara bu oyunu tekrarlayarak renklerin bir kısmını hafızasına iyice kazıdı. Hatta eve gelen misafirleri bile sıraya dizip “ingilizce öğretmenciliği” oynamaya başladık. 
Bu hafta yine bu oyunu oynamaya başladığımızda renkler haricince anne, baba, bebek, yerine otur ve resim kelimelerini saymaya başladı. 
Hatta geçen hafta zorlandığı “adın ne ve benim adım Asya” cevabını daha net söyler oldu. 
Bu aralar en sevdiğimiz oyun bu. İngilizce tekrarı 🙂
Ve dediğine göre en sevdiği derste artık ingilizce… 
Ben acaba erken mi diye düşünürken gayet öğrenebildiğini farkettim. Biraz daha gayret ve sabırla olamayacak şey yok. Uzmanlarda bunu doğruluyor.

Uzmanların dediğine göre;

Yabancı dil öğrenmek için en uygun yaş ne?
Çocuğa ikinci bir dil öğretmek için en uygun zaman, birinci dilin yani ana dilin edinilmeye başlandığı zaman. İki dili duyan ve iletişim kuran bir bebek, ikisini de anlayarak büyür. Bir bebek için üç ya da dört dil öğrenerek büyümek ve onları ayırt etmek olağandışı bir durum değil. Yetişkinlerin dil öğrenimi sırasında yaşadığı birçok zorluğa rağmen çocuklar bir veya daha fazla dili üç ya da daha erken yaşta kolayca öğrenebiliyor. Bebekler ve çocuklar dahidir. Çocuğunuz okuma-yazma dönemine gelmeden önceki dört yılda günlük İngilizce ya da başka bir yabancı dili   gerçekten çok hızlı şekilde, kalıcı olarak  öğrenebilir.

Neden bebekler ve çocuklar yabancı dil öğrenmeli?
Çocukların dil öğreniminde sıklıkla ‘pencere’den bahsedilir. Araştırmalar gösteriyor ki; altı yaşına kadar insan beyni neredeyse gelişiminin büyük bir kısmını tamamlar. Çocuğun beyni, hayatının ilk altı yılında gerçekleri ve bilgileri alır, bunları hafızasında depolar. Yani beyni, uygun bilgi sağlanarak geliştirilebilir.

Geç yaşta dil öğrenmenin dezavantajları var mı?
Dil öğrenimine ne kadar geç başlanırsa, ana dili gibi konuşan birinin gramer hakimiyetine sahip olmak o kadar zorlaşır ve dil öğrenimi daha uzun süre alır. Hiçbir bilim insanının itiraz etmediği bir gerçek var: İnsanın öğrenme hızı yedi yaşından sonra sistematik olarak düşer, ergenlikten sonraysa yaşla öğrenme hızı ilişkisi artık önemsiz olur.

Henüz kendi dilini konuşamayan çocuğa ikinci bir dili öğretmek gerekli mi?
Evet, hem de çok. İki dili duyan çocuk, bu iki dili de anlayarak büyür. Bir bebeğin 3-4 dille büyümesi ve hepsini anlaması görülmemiş bir şey değil. Araştırmalar, çocuğun duyduğu dilleri birbirinden ayırt edebileceğini gösteriyor.
Erken yaşta değişik diller öğrenmek, çocuğun zeka kapasitesini de geliştirir. Ayrıca çocuk gelişim uzmanları, değişik diller öğrenmenin çocuğun matematiksel ve bilimsel kabiliyetini geliştirmesinde yardımı olduğunu kanıtladı.



Ömür Boyu Unutulmuyor
Ana dil öğrenmek; okumak ve yazmak yoluyla değil, nesneleri kavramak, ifade etmek ve konuşmak yoluyla gerçekleştirilebilir. Bu nedenle bebeklere uygulanacak yöntemde; kelime dağarcığını geliştirmeye yönelik oyunlar, şarkılar ve müzik kullanılmalı.
Çocukların öğrenme kabiliyeti üç aylıkken başlıyor. Yani yabancı dil için öğrenmenin başladığı o dönemde eğitim gerekiyor. Bebeklerin beynine kaydedilen kelimeler ömür boyu orada kalıyor.

Erken Yaşta Başlamanın Faydaları

  • Ne kadar erken yaşta başlanırsa, öğrenme o kadar kolay, kalıcı ve doğal olur.
  • Çocuk, dil öğrenmekten zevk alır. 
  • Çocuk ne kadar küçükse, o dilin gramer ve telaffuzuna ana dili gibi hakim olması o kadar kolaylaşır.
  • Araştırmalar; çok dil konuşan insanların beyinlerinde, tek dil konuşan insanlardan daha fazla sinir hücresi kullanıldığını, bunun da doğal bir şekilde beyin faaliyetlerini artırdığını gösteriyor.  
  • Çok küçük yaşta ikinci bir dil öğrenmek, çocuğun beynindeki duygusal bölge ve zekaya giden yolları geliştirir.

Kaydet

Hakkında bahareli

Kontrol Et

Pozitif Psikoloji Temelli Hikayeler

Amacı ve içeriği ile oldukça pozitif bir okul öncesi kitabıyla geldim. Kitap; 1990’lı yılları sonlarında …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super