Nohutla ve Tereyağı ile yoğurt mayalamak mayalık yoğurdu olmayan için büyük rahatlık. Tabi kefir ya da yoğurt mayalarken her zaman tercih sağma süt kullanmak. Geçtiğimiz günlerde kaynattığım sağma sütlerden biriktirdiğim kaymaklarla tereyağı yaptım ki, yoğurt mayalarken kullandığım tereyağı da tanıdık bildik olsun 🙂
Sağma keçi sütünü sıcak havalarda temin etmek çok zor. Çünkü inek sütüne göre çok daha çabuk bozuluyor. Ben de havalar çok ısınmadan önce aldığım sağma keçi sütlerinin kaymağını dondurucuda biriktirdim. Keçi sütü inek sütüne göre daha yağsız ama süt sağma olduğunda az da olsa yağlı kaymak oluşuyor.
Aynı şekilde sağma inek sütlerinden aldığım kaymakları da dondurucuda sakladım ve 500ml kavanozun yarısı dolduğunda tereyağı hazırlamak için hazırlıklara başladım. İnek sütünün kaymakları oldukça yağlıydı. Keçi sütü o kadar olmasa da yoğurt mayalamaya yetecek kadar tereyağı bıraktı.
Dikkat: İnek sütü alerjisi olup, keçi sütü çapraz reaksiyon göstermeyenler keçi sütü kullanabilir. İkisini de tüketemeyenler ise asla süt ve süt ürünü kullanmamalı. Bunun kararını verecek olan doktordur ve inek sütü alerjiniz varsa keçi sütü denemeden önce lütfen doktorunuza danışın.
Kaymaktan tereyağı yapımı:
Sağma aldığınız sütü kaynattıktan sonra üzerinde biriken kaymağı her defasında alarak bir kavanozda biriktirin ve dondurucuya atın. (Her süt kaynattığınızda kaymakları önce soğutup sonra dondurucudaki diğer kaymaklara ekleyerek biriktirebilirsiniz.)
Not: Kaymakları toplarken çok sütünü süzmeye çalışmayın. Daha sonra mayalarken biraz sütlü olması gerekiyor.
En az 500ml’lik kavanozun yarısını dolduracak kadar kaymak biriktiğinde dondurucudan çıkarın ve çözdürün.
Kaymakları ya mikrodalga ya da bir tencerede yoğurt mayalayacak kıvama gelecek kadar ısıtın ve içerisine ev mayası bir kaşık yoğurt koyarak karıştırın. Aynen yoğurt mayalar gibi 4-6 saat arası mayalayın.
Mayalanan kaymakları büyük bir kavanoza alın ve yaklaşık 3 saat kadar sürekli çalkalayın. Kaymaklar parçalanacak ve yavaş yavaş yağ oluşmaya başlayacaktır. Evinizde yayık sürahi varsa işiniz daha kolay. Ben yayık sürahi olmadığından bir süre kavanozda bir süre de shakerda çalkaladım.
Kaymaklar iyice parçalandıktan sonra içerisine buz koyun ve çalkamaya devam edin. Yağlar buz sayesinde toparlanacak ve üste çıkacaktır. Tereyağlarını toplayarak ayrı bir kaba alın.
Daha sonra dilerseniz ılık su ile tekrar çözdürüp biraz daha çalkalayın. Tekrar buz koyarak aynı işlemleri yapın.
Tereyağını dondurucuda biraz sertleştirin ve sonra soğuğa yakın ılık bir suyla kaşık yardımıyla yıkayın ve posalarından arındırın. Bu aşamada tuz eklerseniz tereyağınız daha uzun süre dayanır.
Tereyağınız hazır 🙂
Tabi bu şekilde yaptığınız tere yağını sadece yoğurt mayalamakta değil, kahvaltı ve yemeklerde de kullanabilirsiniz.
Altta kalan ayran ise şu tadı mis gibi olan yayık ayranı işte…
Afiyet olsun…
Benzer Yazılar
gerçekten çok başarılı ama benim için biraz zor elinize sağlık 🙂
Ellerinize sağlık, blogunuza girdim, tarifleri okumaktan çıkamıyorum, çok teşekkürler…))
Merhaba… Yazdıklarınız beni çok mutlu etti. Uzun süredir takip ettiğim ve önemsediğim blog yazarlarından birisiniz. Diğer yazılarıma da biraktığız yorumlar beni onure etti. Çok teşekkürler. Bu yorumlar 4 yıldır kızım için verdiğim mücadelenin boşa olmadığını gösteriyor. Kızım çok iyi ve deneyimlerim işe yarıyor 🙂 Alakanıza çok teşekkür ederim??
Teşekkür ederim?
Harika ben bir iki kez mayalama yapınca biriktirdiklerimi kahvaltıya koyuyordum buzlukta birktirme fikri süper.Baharcım çok teşekkürler canım.
olsada yesek bayılırım dogal olan herşeye
Ahh bide ben becerebilsem 🙂
Ben de böyle şeyleri yapamam diyenlerdendim. Yaparsınız kesinlikle?
Ne kadar pratik görünüyor okurken.
Kışın yoğurdumu evde kendim mayalıyorum ancak yazın bir türlü tutturamıyorum.Tutsada çabucak ekşiyor.Tereyağ yapımı da merak ettiğim bir konuydu ancak üç saat sallamak biraz zahmetiymiş ne yazık ki ;/
Keçi sütü tedariklerinizi İstanbul Anadolu yakası için inatçı keçi sütü'nden yapabilirsiniz.
Facebook sayfamızdan işletmemiz fotolarını görebilirsiniz.
Faydalı ve akıcı yazınız için teşekkür ederim blogumu takip ederseniz sevinirim. https://hastaliktakip.blogspot.com.tr