Havuç, rahmetli dedemin en sevdiği sebzeydi. Gözlere iyi gelir, şifadır diyerek yerdi ve yedirirdi.
Haksız da değilmiş 🙂
Havucun Faydaları:
Havucu rahmetli dedem sürekli tüketirdi. Hatta yemediği zaman gözlerinin görmediğini söylerdi. Aslında haksız sayılmaz. İçeriği o kdar zengin bir sebze ki…
Havuç bol miktarda A vitamini içeriyor. Ayrıca B,C,D ve E vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Bunların yanında karoten, şeker ve fosforda barındırır.
Havuç, bağırsakları çalıştırır ve sindirimi kolaylaştırır. İdrar ve gaz sökücü etkisi vardır. Kabızlığı giderir, ishali keser. Bağırsak iltihaplarını ve böbrek ağrılarını giderir. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardım eder. Vucuda, kalbe ve gözlere kuvvet verir. Bitkinlik ve kansızlığa iyi gelir. Astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına ve öksürüğe iyi gelir. Kansere karşı koruyucudur. Kandaki kolesterolü düşürür, kalp hastaları ve damar sertliğine iyi gelir. Kalp krizi ve felç riskini azaltır. Vücudu zararlı maddelerden arındırır, kanı temizler. Kalp hastalığı ve damar sertliğine faydalıdır. Cilt hastalıklarına yararlıdır. Rpmatizma ve gut hastalığına iyi gelir. Diş etlerini güçlendirir.
Dikkat: Tariflerin içerisindeki herhangi bir besine karşı alerjiniz ya da alerji şüpheniz varsa lütfen denemeden önce doktorunuza danışınız.
Portakallı Havuç Çorbası:
- 4 havuç
- 3 çay bardağı kırmızı mercimek ya da sarı mercimek
- 1 yemek kaşığı un
- 1 soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı (biz keçi tereyağı kullanıyoruz)
- 4 su bardağı su
- 1 portakal
- 1 tutam tuz
- 1 su bardağı süt
- karabiber
Mercimekleri yıkayıp, süzün ve tencereye atın. Havuçları yıkayıp, kabuklarını soyarak rendeleyin ve tencereye alın. Soğanları doğrayıp tencereye alın. Üzerine portakalın suyunu ve 4-5 bardak suyu ekleyerek 15-20 dakika pişirin. Hepsi piştikten sonra blenderdan geçirin. Başka bir tavada un ve tere yağını kavurun. Kavrulan una sütü yavaş yavaş ekleyin. Topaklanmaması için çırpın. Bu terbiyeyi sebzelere ekleyin ve tekrar blenderdan geçirin.Kaynayınca tuz ve karabiber ekleyin. Eğer dilerseniz su miktarını arttırarak sütsüz hazırlayabilirsiniz.
Pişen çorbaya dilerseniz bir çorba kaşığı zeytin yağı ekleyebilirsiniz. Servise hazırlarken üzerine tere, dereotu, kişniş ya da maydanozla süsleyebilirsiniz.
Afiyet Olsun