Ana Sayfa / Röportaj / Gülşah Önen ile 2 Çocuklu Hayat

Gülşah Önen ile 2 Çocuklu Hayat

Bu hafta çocuk gelişimi, sağlığı ve eğitimi ile ilgili bir blog yazarı ile beraberiz.
Sevgili Gülşah Önen…
Gülşah, Annece Yorumlar vasıtasıyla yollarımızın kesiştiği isimlerden…
İki çocuk annesi Gülşah bloğundan aktif olarak deneyimlerini paylaşıyor ve oldukça takip edilen bir sayfası var. Sayfasında çocuklarıyla evde yaptığı etkinliklerden, gelecek kaygılarına kadar birçok konuda yazıyor. Deneyiminin anneliğinden geliyor olmasından kaynaklı da yazılarında oldukça samimi… Kesinlikle tanımanız gerektiğini düşündüğüm için bu hafta Gülşahlayım…

Merhaba Gülşah…
Annelikle beraber kendini yazmaya vermiş ve bunu kendine neredeyse meslek edinmiş bir isimsin. Bloğunda sözünü etmediğin bir konu yok. Yazılar ve konular ile ilgili detaylara gireceğim ama öncesinde kendinden biraz bahsetmeni istiyorum. Annelik serüveni ilgi ile izlenen bu kadın aslında kim? Neler yapar?
Merhaba Bahar. Öncelikle güzel yorumların için teşekkür ederim. Ben 13 yıldır uluslararası bir kargo firmasında çalışan, bolca kitap okuyan, çocuklarla vakit geçirmesini seven sıradan 2 çocuklu çalışan bir anneyim. Kendimi tanıtırken 2 çocuklu çalışan bir anneyim kelimesini çok kullanırım. Bunu yapmamın sebebi; çalışan annelerin çocuklarına karşı kendini yetersiz hissetmelerine çok karşıyım. Kariyerim, eğitimim benim için ikinci planda öncelikle bir kadın ve anneyim. Ve çalışıyor olmaktan gurur duyuyorum. Bu yüzden her zaman çalışan anne olduğumun altını çizerim. 2 çocukla elimden geldiğince anı yaşamaya çalışıyorum. Onların başarılı çocuklar olmalarından önce mutlu olmaları benim için çok önemli bunun içinde elimden geleni yapıyorum. Bu konuda kendime sürekli tekrarladığım bir mottom var “ÖNCE BEN” yani önce ben mutlu olmalıyım ki etrafımdakileri de mutlu edebileyim. İşte bu süreçte bol bol yazı yazmak istiyorum. Yazdıkça benim gibi düşünen annelerle paylaşıp mutlu olduğumu hissediyorum.

İki çocukla hayat sayfasına ilk girdiğimde benim ilgimi çeken yazıların başında evde etkinlikler geliyor. Çocuk gelişimi üzerine deneyimler de ilgi alanım olduğundan bir göz atmadan çıkmıyorum. Sayfa ziyaretçilerinin ilgisi en çok ne tür yazılarda?
Ela için her gün internetten etkinlik araştırır iş çıkışı malzemelerimi alır akşam eve gidince de oynardık. Blog açınca dedim ki bende tecrübelerimi paylaşayım. Biliyorum ki artık bir çok anne bilinçli ve evde bir sürü etkinlikler yapıyorlar.Çok fazla paralar dökmeden kolayca evde yapılabilecek etkinlikleri elimden geldiğince paylaştım. Tabii artık Ela kreşe başladı evde etkinliklerimiz azaldı. Varsa yoksa evcilik oynuyoruz artık.
Fakat bloğumda en çok ilgi çeken yazılar etkinlikler değil. Sıkıntılarımı paylaştığım, yalnız değilsiniz mesajı verdiğim, mükemmel anne yoktur imalı yazılarım daha fazla ilgi görüyor. Sanırım bir çoğumuzun yalnız olmadığımızı hissetmeye ihtiyacı var.

Peki ilgi istediğin düzeye ulaştı mı? İlerisi için farklı planların var mı?
Bloğumu açarken öyle büyük düşüncelerim yoktu. Yazarım, rahatlarım belki bir kaç anneye ulaşır yalnız olmadığını hissettiririm diyordum. Fakat blog dünyası bambaşka bir alemmiş. Çok güzel etkileşimler oluyor. Bir çok yorum ve bir çok mail alıyorum. Çok içten dualar edenler var. Güzel bir ailem var blog dünyasında. Ben onlarla, onlar benimle tecrübelerini paylaşıyorlar. Her şey umduğumdan daha güzel oldu. Bloğum için plan yapmıyorum şimdilik tecrübelerim daha çok anneye ulaşsın, daha çok anne kendini yalnız hissetmesin yeter. Vaktim olsa beni takip eden anneler için çok güzel fikirlerim var fakat çocuklarım daha çok küçük iş, ev, blog derken onları ihmal etmek istemem.

Özellikle Ela ile oldukça aktifsin… Ela ile evde yaptığınız pek çok etkinlik var. Bunlardan birisi de Oobleck. Duygusal zeka gelişimine oldukça katkısı olan bu etkinliği Ela sanki çok sevmiş gibi geldi bana. Okuyucular için bu güzel etkinliğin detaylarını ve Oobleck yapımını anlatabilir misin?
Yağız artık 10 yaşında onunla yaptığımız etkinlikleri ondan izinsiz paylaşmıyorum. Bu yüzden Ela ile daha aktif durumdayız.
Oobleck ile ilk tanıştığımızda Ela çok küçüktü ve sürekli yeni oyunlar arayışındaydı. Keşfettiğimizde inanılmaz mutlu olmuştu. 1 bardak mısır nişastası ile 1,5 bardak su ile resmen kızımı dünyanın en mutlu insanı yaptım diyebilirim. Birazda parmak veya gıda boyası kattık mı tamamdır.
Oobleck yazım google arama motorunda ilk sayfada yayınlanıyor. Annelerin ilgisini çeken konulardan biri diyebilirim. Bunun yanında evde ay kumu yapımını da öneririm. Dışarıdan satın aldıklarınızdan hiçbir farkı olmuyor. Onunda tarifi bloğumda var.

Çalışan annelerin en büyük sorunu çocukla evde kaliteli vakit geçirememek. İtiraf ediyorum ben de büyük ölçüde böyleyim. İşten sonra ev işleri de işin içine girince hiç enerjim kalmıyor ama bunu telafi edebilmek için elimden geleni yapıyorum. Bu tarz etkinliklerle haşır neşir bir anne olarak sence çocukların ilgisi ne yönde. Annelere önerilerin var mı?
Öncelikle çalışan annelerin kaliteli vakit geçirme kaygısından vazgeçmelerini öneririm. Bu vicdanla saatlerce oturup çocuklarıyla etkinlik yapan anneleride biliyorum. İlk çocuğumda bende öyleydim. Gerçekten buna gerek yok. Sofrada çocuğunu can kulağıyla ile dinlemek, birlikte sofrayı toplamak, sımsıkı kucaklaşmak, yatmadan önce kısacık sohbet etmek yani çocuğa kendinizi değerli hissettirdiğiniz her an onunla kaliteli vakit geçirmiş olursunuz.
Hepimiz insanız yorgun olabiliriz, enerjimizi tüketmiş olabiliriz, hasta olabiliriz sırf vicdanımızı rahatlatmak için saatlerce çocukla etkinlik yaptığınızda çocuk bunu anlıyor ve onun gözünde hiçte kaliteli vakit geçirmiş olmuyorsunuz.
Kendimden şöyle bir örnek vereyim; işten geldim yemek yedik yorgunum ama gidip odasında Ela ile evcilik oynadım ortalama 10 dk sonra Ela sıkılıyor. Ama kalkıp “Çamaşır asmama yardım eder misin?” dediğimde daha çok mutlu oluyor. Çünkü muhtemelen ben yorgun olduğumda onun evciliğine kendimi çok veremiyorum fakat çamaşır asarken o daha çok soru soruyor ve ben açıklama yapmak için daha çok cevap veriyorum ve bu yüzden o daha mutlu oluyor.

Kendim için senden bir tüyo isteyeceğim şimdi. Yağız ve Ela’nın araları 7 yaş… Tam aradığım annesin aslında… Her çocuk farklı ama anneler deneyim duymaktan oldukça memnun oluyor. Bu nedenle uzun aradan sonra yeniden çocuk sahibi olmak isteyen anneler için biraz yaş farkının sizde yarattığı olumlu ya da olumsuz etkilerden bahseder misin?
Olumlu yanı; büyük çocuk annenin her zaman destekçisi oluyor. Kıskançlık olmuyor. Ve anne yaş farkı az olan annelere göre çok daha az yoruluyor. Tam rahatlamışken başa dönmek zor değil mi? diye soruyorlar. Hayır diyorum. Çünkü dinlenmiş, tecrübe kazanmış, birde üstüne ağabey desteği ile daha rahat hareket edilebiliyor. Mesela Ela bebekliğinden beri uykusuz bir çocuk eğer abisinin de yaşı küçük olsaydı yaşadığımız uykusuzluğun kahrını oda çekecekti ve ona vakit ayıracak enerjim hiç olmayacaktı. Maddi olarak da öyle, birinin kreş masrafı bitti sonra diğerinin başladı. Yaş farkı az olsa muhtemelen ikisini aynı anda kreşe veremezdim. Bu yüzden evdesin nasılsa yap üst üste iki çocuk aradan çıksın mantığına karşıyım. Çocuklar büyüyene kadar annede tahammül denen şeyden eser kalmayacaktır.
Olumsuz yanı ise; bu sene çok zorlandım. Çünkü Yağız ergenlik girişinde ve değişken tavırları var. Ve benden etkinlik, oyun gibi beklentileri yok daha farklı bir ilgi bekliyor. Ela ise 3 yaş sendromunda kriz anlarını yönetmek, ikna etmek oldukça zor. Bu iki farklı sürecin denk gelmiş olması bu yıl beni çok yordu. Tabii bu da geçici bir süreç.
Bu konuda şunu diyebilirim; bu kararı anne sabrına, stresine, tahammül seviyesine göre kendi karar vermeli. Eşi istedi diye veya sırf ilk çocuğunun kardeşi olsun diye yola çıkılmamalı.

Bloğun için verdiğim sözü unutmadım. Ciddi yoğunluk ve Asya’nın ameliyatı nedeniyle biraz öteledim sadece. Yakın zamanda görüşmek dileği ile keyifli sohbetin için çok teşekkür ederim. İki çocukla muhteşem bir hayat diliyorum. Sevgiler…
Bahar’cım bu keyifli sohbet için ben teşekkür ederim. Karşılıklı konuşuyor gibi çok uzun cevaplar verdim. Asya için de geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Sağlıklı güzel bir gelecek diliyorum. Tekrar görüşmek dileğiyle. Sevgiler…


Gülşah Önen’in sosyal medya hesaplarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Facebook: https://www.facebook.com/Annelikdunyam/
Instagram: https://www.instagram.com/gulsahonen/
Twitter: https://twitter.com/gulsahonen
Google Plus: https://plus.google.com/u/0/+GulsahOnen
Blog: http://www.gulsahonen.com/

Hakkında bahareli

Kontrol Et

Yetenek Avcısı yazarı Fatma Betül Duran röportajı

Fatma Betül Duran Röportajı – Yetenek Avcısı

Bu röportajı şimdiden çok seveceğim… Çünkü ilk kez duyup bildiğim bir isim olmasına rağmen yazdığı …

2 yorumlar

  1. free chat online singles
    [url=”http://onlinedatinglook.com/?”]queen of spades dating[/url]

  1. Pingback: keto brownie

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super