Ana Sayfa / Çocuk Gelişimi / Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Okul Başarısını Olumsuz Etkiliyor!

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Okul Başarısını Olumsuz Etkiliyor!

 

Bu konuda yeterli bilgiye ve donanıma sahip olmayan anne, baba veya eğitmenler, dikkat eksikliği olan çocuğu tembellikle suçlayabiliyorlar. Bu çok yanlış bir yaklaşımdır! Dikkat eksikliği olan çocuklar zeki ve çalışkan olabilirler ancak onları engelleyen ve ellerinde olmayan bu bozukluğa karşı önlem alınması gerekir.

  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) nedir?
  • Çocuklarda sıkça görülen bu probleme karşı ne tür önlemler almak gerekir?
  • DEHB, çocukların yaşamını nasıl etkiliyor?

İşte tüm bu soruları cevaplamaya çalıştığımız, oldukça yalın bir makale hazırladık.

Dikkat Eksikliği: Herhangi bir işe konsantre olmamızı engelleyen veya konuya olan dikkatimizi sürdürmemizi zorlaştıran öğrenme güçlüğüdür.

Hiperaktivite: Aşırı hareketlilik, çabuk sıkılma ve düşünmeden hareket etme gibi olumsuzluklarla kendini gösteren psikiyatrik bozukluktur.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin bir arada görülme olasılığı yüksektir ancak ayrı ayrı da gözlemlenebilir.

DEHB, yani dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar, dersi dinleme konusunda güçlük çekiyorlar. Üstelik bu problemin yaşattığı olumsuzluklar sadece akademik başarısızlık değil. Özellikle çocuklarda görülen dikkat problemleri, sosyal hayatı ve özel yaşamı da olumsuz etkiliyor.

Yukarıdaki “dikkat eksikliği” tanımında, bunun aynı zamanda bir tür “öğrenme güçlüğü” olduğundan bahsettik. Evet, dikkat eksikliği tıpkı disleksi gibi, diskalkuli gibi özel öğrenme güçlüğüdür.

DİKKAT EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

DEHB belirtileri hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririz.

 

Çocuğunuz bir türlü derslere odaklanamıyor ve anlatılanları dinleme sabrı gösteremiyorsa dikkat eksikliği olup olmadığını mutlaka değerlendirmeniz gerekir. Dikkat eksikliği, unutkanlık ve sakarlık gibi belirtilerle de size ipucu verebilir.

Bu tür belirtileri gözlemlemeniz durumunda ilaçlı veya ilaçsız dikkat eksikliği tedavisi araştırabilirsiniz. Elbette, öncelikle bir çocuk psikiyatrisinde tanı/teşhis koydurarak… İlaçlı veya ilaçsız dikkat eksikliği tedavisi hakkında detaylı bilgiye aşağıdaki kaynakta ulaşabilirsiniz:

https://www.mentalup.net/blog/ilacli-ve-ilacsiz-dikkat-eksikligi-tedavisi

DEHB için önlem alınmadığında çocuklar, yaşıtlarından geri kalabiliyor ve bu durum beraberinde çeşitli psikolojik sorunları da getirebiliyor.

DİKKAT EKSİKLİĞİNİN SEBEBİ NEDİR?

Duyu organlarından herhangi birinin çalışmaması veya yetersiz çalışması dikkat eksikliğine neden olabilmektir. Tüm duyu organlarının sağlıklı olmasına rağmen dikkat eksikliği yaşanması ise şu nedenlerden kaynaklanabilmektedir:

  • Genetik sorunlar
  • Psikolojik sorunlar
  • Beslenme bozuklukları
  • Uykusuzluk
  • Yeterince dinleneme
  • Motivasyon eksikliği

UNUTMAYIN: Her dikkat bozukluğu, psikiyatrik hastalık anlamına gelmeyebilir. Bazen uykusuz bir günde dikkatimizin düşük olması normaldir. Bu tür belirtileri anlık değil, uzun süredir gözlemliyor olmak gerekir.

Hakkında bahareli

Kontrol Et

Pozitif Psikoloji Temelli Hikayeler

Amacı ve içeriği ile oldukça pozitif bir okul öncesi kitabıyla geldim. Kitap; 1990’lı yılları sonlarında …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super