- İnek sütü ve ürünleri – alternatifi keçi sütü. Bu durumda içinde yoğurt, süt ya da tereyağ olan poğaça, kek, ekmek ya da böreği de yiyemeyecek. Bu yüzden her şeyi evde yapmaya başladık.
- Yumurta sarısı – alternatifi haftada bir öğün karaciğer.
- Soya. Market bisküvisi ya da çikolata gibi gıdaları artık tüketmiyoruz. Çikolata yerine tahin pekmez yiyoruz. Bisküvi ya da kekini evde sürekli yapıyoruz.
- Tavuk – Bol kırımızı et tüketmesi gerek.
- Kaju – Kuru yemişten yana bir sıkıntı yok ama kaju ve yer fıstığı alerjik
- Küf mantarı ve ev tozu – Aslında anneler sürekli çocuklarını steril ortamda olsun hasta olmasın diye uğraşırken bir yandan yanlış yapıyorlar. Çocuğun her türlü toza ve mikroba küçük yaşta bağışıklık kazanması lazım. Uzmanların dediğine göre çocuklarını çok steril yetiştirmeye çalışan anneler yüzünden alerjik hastalıklar artıyor ve ilerleyen zamanlarda çocuk alerjisi iyice yaygınlaşacak. Küf mantarı ise koltuklarımızın içindeki süngerlerde bile var. Bu nedenle koltuklar kumaş değil tozu alınabilen bir malzemeden olmalı (deri vb.) Bu yüzden Asya’nın odası tamamen bunlardan arındırıldı. Evde halı ve perdeler kaldırıldı. oyuncaklarından ahşap ve büyük silinebilir olanlar kaldı. Peluş oyuncakta ev tozu ve küf mantarını barındırdığı için yasak. Yemek pişerken mutfağa girmesi yasak. Evde çamaşır serip kurutmak yasak. Kurutma makinası en akıllı çözüm. Hem tozdan arındırıyor hem de kurutuyor. Ancak makinanın işi bittikten 2 saat sonra o ortama sokabiliyoruz Asya’yı.
- Kakao – En sorunlu besinlerden. O nedenle evde çikolata yapmaya başladık. Kakao yerine kakao kullanılan her yerde keçi boynuzu unu kullanmaya başladık.
- Tropikal meyveler – Çilek, Avokado, Ananas gibi meyveler yasak. Muzu az tüketiyoruz ve elmaya karşıda biraz alerjisi olduğundan tamamen esirgemiyoruz ama kontrollü bir şekilde veriyoruz.
- Kedi, köpek ve at epiteli – Kedi köpek ve at kılına alerji çok fazla ama bunların yanı sıra evde hiç bir hayvanı beslememizi ya da temas etmesi yasak.
Her insanız bünyesi farklıdır ve farklı zamanlarda farklı besinlere farklı şekillerde tepki verebilir. O nedenle alerji şüphesi hissettiğiniz anda bir alerji uzmanının sizi görmesinde fayda var.
Alerjik çocuğun doktoru öncelikle annesidir ve alerjinin tespiti noktasında annenin gözlemi yol göstericidir.
Alerji gripten nasıl ayrılır bunu kesinlikle bilmek gerekli. Çünkü öncelikli problem çocuk doktorlarının alerjik çocuğu enfeksiyon hastası gibi yaklaşıp aktibiyotik önermesi. Bu durum çocuğun alerjik direncini oldukça düşürüyor.
Alerji şüphesine neden olan belirtiler neler? Çocuklarda sık görünen alerjik hastalıklar başlıklı yazımda detayları bulabilirsiniz.