Ana Sayfa / Çocuk Gelişimi / Ek Gıdaya Başlangıç – Balkabağı Püresi

Ek Gıdaya Başlangıç – Balkabağı Püresi

Ek gıdaya başlangıç

Ek gıdanın 4. gününden selamlar. Gıdaların alerji ihtimalini düşünerek 3 gün kuralına uyarak başladım ve başlangıcı ev yapımı yoğurt ile yaptım. Tabi bu arada emzirmeye devam.

İlk gün öğlen 5-6 bebek kaşığı, akşam yine 5-6 bebek kaşığı ev yapımı yoğurt verdim.

İkinci gün akşam üzeri yine aynı ölçülerde ev yoğurdu verdim. Şu zamana kadar sadece anne sütü aldığı ve su vermediğimiz için ek gıda ile birlikte 1-2 bebek kaşığı su vermeye de başladım. Bu görevi de ablasına bıraktım.

Üçüncü gün sabah ve akşam üzeri aynı şekilde ev yoğurdu verdim ve 3 günü kazasız atlattık.

Balkabağı püresi

Dördüncü gün yine 3 gün kuralına uyarak balkabağı püresi vermeye başladım. Balkabağı püresini 1 dilim balkabağını buharda pişiricide pişirip anne sütü ile ezerek hazırladım. 3 gün bu balkabağı püresine devam.

Ek gıdaya diş ve 6 ay aşıları ile birlikte başladığımız için ilk 3 geceyi zor geçirdik. Bu huysuzluk daha uzun sürseydi ve kakada beklenmedik kan, mukus ya da deride döküntü gözlemleseydik aşılardan değil yoğurttan şüphelenecektik. Ancak şükür ki böyle bir sorun yaşamadık. Ek gıdanın dördüncü günü keyfi ve uyku düzeni tekrar yerine geldi.

Ek gıdaya tadım ile başlamak ve 3 gün kuralına uymak çocukların bağırsaklarının yeni geçilen bu düzene alışması ve alerjik belirtileri gözlemleyebilmek için çok önemli. Tabi ek gıdaya geçtiğiniz dönemin mevsimine göre ve bebeğin ayına uygun, alerji riski az olan besinlerle başlamanız da önemli. Tadım süresince emziriyorsanız anne sütü ya da devam sütünü kesmemelisiniz.

Not: Bebek yemeği yerken asla zorlamamalısınız. Siz sunacaksınız ne kadar yiyeceğine bebek karar verecek. Kaşığı reddettiği anda beslenmeyi bırakmanızı öneririm. Yemek yemeye zorlanan çocuk daha sonra yemeği reddecektir ve bu zorlamanın etkisi olarak kusabilir. 

Balkabağı tadımı da bittikten sonra mevsime uygun, alerji riski az alan ve Tuna’nın ayına uygun sebze ya da meyve ile 3 gün kuralına uyarak tadımlara devam edeceğim.

8. aya kadar bu düzenle devam edip, sonrasında tadımını yaptığımız sebzelerden çorbalar yaparak yavaş yavaş beslenme düzenini oturacağım. Anne sütüne ise Tuna istediği sürece devam…

 

Hakkında bahareli

Kontrol Et

Pozitif Psikoloji Temelli Hikayeler

Amacı ve içeriği ile oldukça pozitif bir okul öncesi kitabıyla geldim. Kitap; 1990’lı yılları sonlarında …

2 yorumlar

  1. Ek gıdaya geçiş çoğu insan için sıkıntılı olabiliyor. Umarım ilerleyen süreçleri de sıkıntısız şekilde atlatırsınız.:)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super