Ana Sayfa / Ne Nedir? / Kırmızı Pancarın Faydaları

Kırmızı Pancarın Faydaları

Bizim evde uzun süredir kırmızı pancar eksik olmuyor. Kış aylarında oldukça faydalı olduğundan tüketmeye başladık. Önce Asya’ya yedirmek zor olur mu diye düşündüm ama Asya yaptığım tüm denemeleri zevkle yedi.

Uzmanlar oldukça faydalı olan bu sebzeyi şöyle anlatıyor:

Kış aylarının en önemli sebzelerinden birisi de kırmızı pancardır. Anavatanı Akdeniz olan kırmızı pancar, içerdiği vitamin ve mineraller bakımından adeta bir enerji deposudur. Sağlığa en yararlı besinlerden biri olan ve A, B, C, P vitaminleri içeren kırmızı pancar mineraller bakımından da çok zengindir. Fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko ve kalsiyum deposudur. Pancarın yaprakları da aynı şekilde vitamin ve mineral açısından zengindir.

Kırmızı renkte olan tüm meyve ve sebzelerin antioksidan özelliği taşıdığı artık herkes tarafından bilinmektedir. Kırmızı pancar yüksek antioksidan etkisiyle başta kanser olmak üzere bin bir derde şifadır.

İçerdiği bu vitamin ve mineraller sağlığınızın çok önemli koruyucularındandır. Örneğin, saç dökülmeleri, sedef hastalığı, egzama hastalığı, ürtiker, kurdeşen, vücut kaşıntıları ve karaciğer hastalıklarına çok faydalıdır. Cildi güzelleştirir.

Kırmızı pancar sizi kalp hastalıklarından korur.

Tüm sindirim sisteminiz açısından da çok önemli faydaları vardır. Mide ve bağırsaklarınızı güçlendirir. Hazmı kolaylaştırır, kabızlığı yok eder ve mide ağrısı ve ekşime sorunlarını anında giderir.

Karaciğerinizi düzenli çalıştırması sebebiyle şeker hastalığını önler.

Kansızlıkta ve demir eksikliğinde çok etkilidir. Kansızlık problemi olanların bol miktarda kapari kullanmaları ve mutlaka kırmızı pancar suyu tüketmeleri gerekir. Havuç suyu ile eşit oranda karıştırılarak içilen pancar suyu kısa sürede kan yapımına destek verir, kandaki alyuvarların düzeyini yükseltir. Ülkemizde pek çok insanın kansızlık sorunu olduğu dikkate alındığında bu bilgi çok önem kazanmaktadır. Kansızlık özellikle kadınlarda daha yaygındır. Kansızlık problemini gidermesi sonucu, iştahı da açarak, vücuda dinçlik verir.

Kırmızı pancar suyu kaynatılıp içilirse idrar yollarını açar ve idrar söktürür. Böylece böbrek kumlarını dökmekte faydalıdır.

Ayrıca hipertansiyon hastaları günde 1 bardak (250 ml) kırmızı pancar suyu içmelidir. Günlük içilen bir bardak pancar suyu 24 saat boyunca tansiyonu düzenler ve sinirleri yatıştırır. Kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir.

Zengin folik asit ve betain oranına sahiptir.

Ancak son derece yararlı olan kırmızı pancar suyunun yüksek miktarda ve seyreltilmeden içilmesi önerilmiyor. Havuç suyu, elma suyu veya başka meyve – sebze suları ile yarı yarıya seyreltilerek içildiği zaman ise son derece faydalı.

Kırmızı pancar 15 dakikadan daha uzun süre ile pişirilmemelidir. Kırmızı pancardaki çok önemli kanser önleyici antioksidanlar olan Betanin ve vulgaxanthin uzun süre kaynatıldığı zaman büyük oranda azalmakta ve pancarın bu kanser önleyici antioksidan etkileri önemli miktarda yitirilmektedir.

Tüm bu özellikleri dikkate alındığında kırmızı pancar daha sık tüketilmesi gereken besinler arasında yer almalıdır.

Kırmızı pancar taze olarak suyu sıkılarak ya da çiğ ve rendelenmiş şekilde tüketilebilir. Ayrıca kırmızı pancarın turşusu yapılabilir. Böylelikle yıl boyunca pancar tüketebilirsiniz. Kırmızı pancar turşusunu yemeklerin yanında veya salatalarda kullanabilirsiniz.

  • Karaciğeri korur.
  • Böbrekleri çalıştırır.
  • İştah açıcı etkisi vardır.
  • Demir eksikliği olanların pancar suyu içmesi tavsiye ediliyor.
  • Taze, çiğ ve rendelenmiş şekilde salatalarda alınabilir. Pişirilmesi yararını azaltacaktır.
  • Kırmızı Pancar kanı temizliyor, kansere, diyabete ve vereme karşı koruyor!

Nasıl tüketilir?

Kırmızı pancar Avrupa’da yemeği yapılan bir sebze, yurdumuzda turşusu meşhur. Salata olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirirseniz aslında en faydalısı bu! Ancak, çeşni vermek için salata içine katılan baharat ve fabrikasyon sirke gibi yoğun asitli soslar pancarın sindirimini güçleştirir, bu yüzden salatanıza biraz sızma zeytinyağı, biraz limon ve doğal kaya tuzu ile hafif bir sos hazırlayabilirsiniz. Limon yerine doğal nar ekşisi veya organik turunç ekşisi ya da evde yapılmış elma veya vişne sirkesi de kullanabilirsiniz. Özellikle vişne sirkesi ile harika oluyor…

Maydanoz ve kereviz yaprakları kırmızı pancarın faydasını arttırıyor.

Kırmızı pancar kaynatılıp içilirse idrar söküyor, mide ekşimesini ve mide ağrısını gideriyor. Kan yapıyor, karaciğere de faydalı oluyor. Yapraklarını da taze olarak yiyebilirsiniz, salatalarınıza katabilirsiniz.

Kırmızı pancar suyu, karalahana, ıspanak, havuç veya semizotu suyuyla karıştırılabilir.

Kırmızı pancar suyunu içerken 30-50gr’dan başlayarak 400 grama kadar çıkmak mümkündür. İlk önce 50gr. kırmızı pancar, 150gr. havuç suyuyla karıştırılır, sonra 75gr. kırmızı pancar, 125 gr. havuç suyu, sonra 100gr. kırmızı pancar, 100gr. havuç suyu, sonra da saf kırmızı pancar, su ile karıştırılarak içilir

Şeker hastası olanlara zararlı!

Bu kadar olumlu etkisinin yanında şeker pancarının sakıncalı olduğu durumlar da var! Şeker hastalığına karşı koruyor ancak şeker hastası olanlara içerdiği yüksek şeker miktarından dolayı zararlı. Şeker hastaları kırmızı pancarı tüketmemeli!

Yüksek tansiyonu olanlar az miktarda tüketmelidir.

Kırmızı pancar kürü: Kırmızı pancarı, 1 gece önceden, sirkeli suya koyup, iyice kirlerinden arınmasını sağlayın; Sabah, pancarı 1 litre kaynar suya koyarak, 3 dakika kaynatın. Bir süre demlendirdikten sonra, suyunu süzün ve cam bir kavanoza koyun. Bu suyu günde 3 defa sabahları aç karnına için 3 hafta boyunca her gün taze olarak yapın ve için.

Kırmızı pancar kürü hazırlanışı:

Önceden iyice temizlenmiş 250 gram kırmızı pancarı dörde bölerek 1 litre kaynar suda 3 dakika kaynatın.

Demlendikten sonra elde ettiğiniz pancar suyunu Sabah, akşam ve gece yatmadan önce olmak üzere günde 3 kez aç karnına 1 er bardak için. Bu uygulamaya 3 hafta devam edin. Her gün taze olarak hazırlanmalıdır.

AHMET MARANKİNİN GENÇLİK VE DETOKS KÜRÜ TARİFİ

Ahmet Marankinin, 10 yaş gençleşme formülü sebzelerle yapılan bir detoks kürüdür. Bu kür yılın belli zamanlarında yapılabiliyor ancak. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında 1’er haftalık kürler halinde uygulanabilen dotoks programının uygulama biçimi şöyle:

Detoks programı boyunca uzak durulması gereken bazı besinler :

Ekmek , hayvansal gıdalar, et ,süt, yumurta, peynir ,konsantre gıdalar, şeker yenmeyecek, siyah çay içilmeyecek.

DETOKS PROGRAMININ UYGULANIŞI :

Sabah: Lahana, havuç, maydanoz, ıspanak , kırmızı pancar gibi sebzelerin suları sıkılarak her sabah aç karnına, kahvaltı yerine, 2 bardak vücut sıcaklığında içine 1tatlı kaşığı zeytinyağı koyularak yudum yudum için.

Öğlen: mevsiminde olan sebzeler 5 dakika kadar hafif haşlanarak yenilecek suları da içilecek.

Akşam: salata ve sebze çorbası tüketilecek başka bir şey yenilmeyecek.

Detoks programının 7. günü akşamı, akşam yemeği yerine 1 su bardağı limon suyu ve 1 su bardağı zeytin yağını yudum yudum, burundan nefes almaya özen göstererek içeceksiniz. Burundan nefes almanın amacı, yağın vücutta gezinmesi ve bedeni temizlemesi. Sabah kalkınca da lavman yapılacak.

LAVMAN İÇİN :

İki buçuk litre su kaynatılır. Kaynayan su vücut ısısına gelene kadar soğutulur. İki kaşık limon suyu ve elma sirkesi ilave edilir.

Öncelikle bu karışımın yarım litresi, sulu lavman setinin torbasına doldurulur. Lavman setinin hortumunun ağzı hafifçe yağlandıktan sonra, diz dirsek pozisyonu alarak, makata sokulur. Lavman setindeki suyun kalın bağırsağa dolması beklenir. Dolduktan sonra minimum 5 dakika su kalın bağırsakta bekletilir.

Erken boşaltım hareket refleksi oluşursa boşaltım yapılır. Daha sonra hazırlanan karışımın iki litresi lavman setine doldurulur ve lavman işlemi için hazırlanılır.

 

Kaydet

Hakkında bahareli

Kontrol Et

Vegan Köfte (Pirinç Köftesi)

Vegan Köfte (Pirinç Köftesi)

Vegan beslenme şu sıralar oldukça gündemde olan ve Vejeteryan beslenmeye göre daha katı kuralları olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super