Ana Sayfa / Alerjensiz Tarifler / Keçiboynuzu Tozu ile Çikolata Yapımı

Keçiboynuzu Tozu ile Çikolata Yapımı

Düzenleme: 15.06.2016
Asya kakao ve süt alerjisini yoğun yaşadığı dönemde çikolata krizlerini bu tariflerle aştım.
Kakao ve sütle yapılan çikolatanın tadını zaten bilmediğinden o zaman çok iyi geliyordu. Şimdilerde ise kandırmak zor olsa da ara ara yine yapıyorum.
O zamanlar bunu yapmayı başardığımda deliler gibi sevinmiştim. Neden o kadar sevindin derseniz, özellikle bir dönem sürekli “çuçutata” diye ağlıyordu. Belki alerjisi olmasa ve arada yiyebiliyor olsa “hayır” demek daha kolay olurdu ama o zamanki şartlarda vermek imkansızdı ve hayır demek çok zor geliyordu. Aslında en çok istediği şeyi veremediğim için üzülüyordum 🙁
Bu çikolata tarifinde hiçbir koruyucu katkı maddesi yok. Bence alerjisi olsun olmasın herkes çocuğuna gerektiğinde bu çikolatalardan yedirmeli. Zararsız olduğu gibi keçiboynuzu unu ile yapıldığında faydası da var üstelik. Ben alerji nedeniyle kakao yerine “keçiboynuzu tozu” kullanıyorum bu tarifte ve daha önce keçiboynuzunun faydalarını yazmıştım. Dilerseniz okuyabilirsiniz. Alerjisi olmayanlarsa kakao ile deneyebilir tarifi…
 
Dikkat: Tariflerde yer alan malzemeler kişisel olarak alerjimize uygundur. Eğer sizin alerjinizi tektikleyecek bir besin ya da besin hakkında tereddütünüz varsa kullanmayınız. Kakao yağı kullanabilip kullanamayacağınız konusunda lütfen doktorunuza danışınız.
 
 
Kullandığım kakao yağını Amcam araştırmıştı. Dediğine göre “Kakao yağı kakao ve sütten kimyasal ve fiziksel özellikleri bakımından farklı. Alerji üzerine olan bazı yabancı makalelerde kullanılabileceği belirtiliyor.” Bu nedenle denedim ve Asya’da her hangi bir sıkıntı yaşmadık. Tabi kakao yağını kullanma amacım sert çikolata yapmak. Eğer bunu da kullanmak istemezseniz tereyağ ile sürülebilir bir çikolata yapabilirsiniz.
Şimdi hem keçiboynuzu tozu ile sert ve sürülebilir çikolata yapmanın, hem de keçi tereyağ ile sürülebilir çikolata yapmanın tarifini vereceğim.  
Asya’yı bir dönem çok mutlu eden ve beni büyük bir sorundan kurtaran bu tarif umarım birilerinin işine yarar. Asya “Anne nefiş” diyerek yiyordu 🙂
SERT ÇİKOLATA
  • 100- 150 gr kakao yağını benmari usülü eritin.
  • Üzerine 1 çay bardağından biraz az (75 gr) pudra şekerini ekleyin.
  • Bitter çikolata için 4 çorba kaşığı, normal çikolata içinse 2 çorba kaşığı keçiboynuzu tozunu karışıma ekleyin. Ve hızlıca çırpın. (Eğer ocakta erittiyseniz bu aşamada kapatın kakao yağının yanmaması gerekiyor.) Kakao alerjisi olmayanlar keçiboynuzu unu yerine kakao kullanabilirler.
  • Karışımı sürekli çırpın ki hiç pütür kalmasın.
  • Keçiboynuzunun tadını kırmak için dilerseniz bir çorba kaşığı bal ekleyerek tekrar çırpın.(Ben çogunlukla balı alerjik reaksyon göstermesinden korktuğum için sert çikolatada kullanmıyorum.)
  • Bu aşamada çikolata hafif kıvamlanacak.
  • Varsa çikolata kalıbına ya da istediğiniz kalınlığa uygun, buz dolabına koyabileceğiniz, düz ve yayvan bir kabın içine karışımı boşaltın.
  • Üzerine isterseniz hindistan cevizi, tarçın, badem, ceviz yada dilediğiniz kuruyemişi ekleyebilirsiniz.
  • Karışımı buz dolabında dondurun. Kısa sürede buzdolabında donuyor ve dışarıda da erimiyor.
Eğer bu tarifle SÜRÜLEBİLİR ÇİKOLATA yapmak isterseniz. Bal ile beraber az miktarda süt ekleyin ve karıştırın. Dolapta soğuttuktan sonra sürülebilir kıvama gelecektir.
Sert çikolata yaptıysanız, buzdolabında veya cam kavanoz içinde oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Kakao yağı 30 derece sıcaklığa kadar erimeme özelliğine sahip.
KEÇİ TEREYAĞLI SÜRÜLEBİLİR ÇİKOLATA
  • 1 çorba kaşığı keçi tereyağı.
  • 6 çorba kaşığı keçiboynuzu tozu.
  • 6 çorba kaşığı süt.
  • damak tadınıza göre pekmez yada bal (bir yemek kaşığı toz şeker yerine, bir çeyrek yemek kaşığı pekmez kullanmak gerekiyor.)
  • dilerseniz vanilya ekleyebilirsiniz.
Tüm malzemeleri kısık ateşte sürekli çırparak pişirin. Tereyağının tamamen erimesi yeterli. Yağ ve diğer malzemeler kesinlikle yanmasın. Eğer tatlandırıcı olarak pekmez kullandıysanız sıcakken tadı çok hoş olmayacaktır. Soğuduktan sonra bakmanızı tavsiye ederim.
Afiyet Olsun
Benzer tarifler

Kaydet

Hakkında bahareli

Kontrol Et

Tüm Yapım Aşamalarıyla: Kolay Şekerpare Tarifi

Özel günlerin ve bayramların vazgeçilmezi olan şekerpare tatlısı, Türk mutfağının gururu olan tatlı çeşitlerinden biridir. …

14 yorumlar

  1. Mükemmel bir tarif. Ayrıca çokda sağlıklı.
    Tavsiye ve paylaşımlarınız çok iyi.
    başarılarınızın devamını dilerim.

  2. merhaba kakao yağını bulamadım kızım süt alerjili ve çikolata istiyor mutlaka deneyeceğim siz nereden temin ettiniz acaba ? teşekkürler elinize sağlık .

  3. http://www.gidahammaddeleri.com/urun/kakao-yagi-naturel-1kg/100
    ben buradan aldım. Gerçekten çok lezzetli oldu. Anne baba olarak bizde tüketiyoruz.
    Yardımcı olabildiğime sevindim

  4. Cok güzel bir cozum bulmuşsunuz, tebrik ederim.

  5. harika bir tarif olmuş tabi en önemlisi Asya'nın rahatça yiyebiliyor olması..

  6. Bu tarifi çok beğendim. Kızım büyüdü artık ama sanırım torunum olduğunda sizin sayfanızdan hiç ayrılamam.

  7. Çok teşekkür ederim… Ben de sizi aynı keyfle takip diyorum. İlginiz için sonsuz teşekkürler.. İşe yaramak çok güzel 🙂

  8. Insan basina gelince ne yaratici oluyor. Çok güzel görünüyor.

  9. Merhaba bahar hanim ellerinize saglik kurtarici bir tarif.kakao yagi yerine tereyag kullansak yine kati olur mu acaba.

  10. Tereyağı kullanarak sürülebilir çikolata yapabilirsiniz Ayşe Hanım. Çok daha güzel olacaktır tadı

  11. gay dating friendzonw
    dating gay marine
    [url=”http://gaychatgay.com?”]gay male dating services[/url]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super