Ana Sayfa / Ne Nedir? / Gül Damlası Otu (Itır)

Gül Damlası Otu (Itır)

Itır olarak bilinen, yaprakları güzel kokulu bir bitkidir. Limon kokulu olanı (Pelargonium Cirosum) sivri sineklerin sevmediği bitkilerden olarak bilinir. Kokusu gül kokusunu andıran (Pelargonium Graveolens) ise Gül Daması otu olarak bilinir. Her iki türünde bir çok çeşidi vardır.
Itır yetiştirmek sardunyadan daha kolaydır. Çünkü hastalıklara karşı sardunyadan daha dayanıklıdır. Dallarından kırıp yeni fideler üretebilirsiniz.
 
Itır, gül, amber ve limon kokularının karışımı gibi kokar. İlk baharda soluk pembe çiçekler açar ama çiçeğinden öte yapraklarının güzel kokusu için yetiştirilir. Özellikle Akdeniz bölgesinde ve Kıbrıs’ta yetiştirili ve bu bölgelerde tanınır. Yaprakları hoş kokusu nedeniyle reçellerde ve sütlü tatlılarda vanlya yerine aroma olarak kullanılır.
 
Yetiştirilmesi ve Üretimi
Itır toprak seçmez, her çeşit toprakta yetiştirilebilir. Evlerde rahatlıkla yetiştirilebilir ama güneş ister. Güneş görmeden büyüyen ıtırın dalları ve yaprkaları sağlıksız, çirkin ve ince uzun olur.
Kışın çok soğuktan korumalısınız. Budama zamanı kış soğukları erken başlayan yerlerde çiçek açtıktan hemen sonra, diğer yerlerde ise ağustos ayıdır. Eğer hızlı büyüyorsa hem çiçekleri geçtiğinde, hem de ağustosta budanabilir. 
Çoğaltmak için dallarını kırıp dikin. Suda bekletirseniz köklenmez. Toprağa dikildiğinde hızla köklenir. Biraz güneşli ve esintili bir yerde yüzde yüz köklenip büyür. Sadece çok fazla uç-körpe dalları tercih etmeyin. Çünkü bunların köklenmeyip çürüme ihtimali çoktur. Uzun bir dalı birkaç parçaya bölüp dikerseniz her parçasından ayrı bir ıtır bitkisi elde edebilirsiniz. Yeri çok soğuk olamamak şartyla yılın her zamanında köklenir.

Itır (Gül Damlası) Bitkisinin Faydaları

Cilt Bakımı Ve Cilt Hastalıkları: Akne, Alerji, Ayak Kokusu, Çıban, Egzama, Iskatro, Pişik, Siğil, Temriye, Terleme, Yanık, Yara, Yılan ve Böcek Sokmaları
Gastrointestinal Sistem Sağlığı: Bağırsak Hareketleri Bozukluğu, Gastrit, Gaz Söktürücü, Hazımsızlık, Hemoroit, İshal, İştah Açıcı, Kabızlık, Spazm, Ülser hastalığının etkilerini azalttığı söylenir.

 

Kaydet

Kaydet

Hakkında bahareli

Kontrol Et

Vegan Köfte (Pirinç Köftesi)

Vegan Köfte (Pirinç Köftesi)

Vegan beslenme şu sıralar oldukça gündemde olan ve Vejeteryan beslenmeye göre daha katı kuralları olan …

17 yorumlar

  1. kokusunu çok severim ben de..

  2. bu kadar kolay yetiştirilebildiğini bilmiyordum !

  3. Çok arsız çıktı. Her toprakta yetişiyormuş. Hatta ilk aldığım kökten daha iri yaprakları oldu :))

  4. Itır annemin camından eksik olmazdı çocukluğumuzda. Hatta reçel yaparken bir iki yaprak içine atardı.Mis gibi kokar.

  5. bu kadar çok faydası olduğunu bilmiyordum teşekkürler.

  6. Hiç bilmiyorum ben böyle bir bitki. Ne güzel sayenizde faydalı şeyler öğreniyoruz.

  7. Evet balkonda rüzgar estikçe geliyor kokusu, bende bayılıyorum 🙂

  8. Bir peyzaj mimarı olarak benim için de faydalı bir yazı oldu:) sağlık için kullanımında kullanım şeklini de yazarsanız çok sevinirim, blogunuzu takibe alıyorum hemen:-)
    sibelintarifdefteri.blogspot.com

  9. ne çok faydası varmış, bu benim bildiğim bitkiyse eğer , sivri sinek koruyucu losyonları gibi kokuyordu, geçen yıl görmüştüm

  10. gül kokusu var tam anlamıyla gül aromasi veriyor. sardunya gillerden

  11. teşekkür ederim o kısmını da araştırıp yazacağım 🙂
    takibe alıyorum sizi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super